Előkészítés: A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben, az újraforrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve kihűtjük. A karalábékat meghámozzuk (2-3 zsenge-friss, középső levelüket megtartjuk), a retket és az újhagymát megtisztítjuk. A rukolát és a karalábéleveleket megmossuk, konyharuhával szárazra töröljük, és apróra vágjuk-tépkedjük. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, és felaprózzuk.
Elkészítés: A karalábékat gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízben 3 percig főzzük, azután hideg vízzel leöblítjük, és konyharuhára terítve felitatjuk róluk a nedvességet. Félreteszünk 1 dl főzőlét. Mélyen, sziromszerűen bevagdosunk 4 retekszemet, jégkockákkal lehűtött vízbe dobjuk - 10-15 perc múlva \\\"virágok\\\" nyílnak belőlük -, a többit felkarikázzuk. Félreteszünk a díszítéshez 15-20 karikát, a maradékot a karalábéhoz hasonló, vékony csíkokra szeljük. Az újhagymákat 10 cm-es zöldjükkel együtt rézsútosan felkarikázzuk. Az öntethez a mogyoró felét durvára vágjuk. A borecetben oldódásig keverjük a porcukrot, ízlés szerint sót és borsot, majd hozzáadjuk a mustárt, vékony sugárban az olajat, a karalábé félretett főzőlevét, végül a vágott mogyorót. A tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk. A rukolát és a karalábéleveleket lazán összekeverjük a karalábéval, retekkel, hagymával és petrezselyemmel, majd nem túl mély tálba terítjük. A félretett retekkarikákkal és retekvirágokkal díszítjük, megszórjuk a maradék mogyoróval, végül a tetejére rendezzük a felezett tojásokat. A szépség kedvéért csak az asztalnál, közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk meg az öntettel. Sokmagos friss kenyér illik hozzá.