Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tojásfehérjés piskóta (Angel food cake)

75 perc
rafinált
átlagos
12 adag

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A keményítőt és a lisztet elvegyítjük 6 dkg porcukorral, majd legalább háromszor (!) átszitáljuk.
  2. A nagy tálba tett tojásfehérjéket konyhai robotgéppel csaknem keményre felverjük. Ezután az apránként adagolt maradék porcukorral együtt tovább verjük, amíg sűrű, fényes masszát kapunk. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztes keverék egyharmadát, majd lazán a maradékot is.
  3. A tésztát középen csöves, lehetőleg sima falú kuglófformába simítjuk. (A formát nem kell kikenni.) Néhányszor finoman az asztalhoz ütögetjük, hogy az esetleges légbuborékok eltávozzanak, majd az előmelegített sütő középső részében aranybarnára sütjük 25-30 perc alatt. Ha túlságosan barnulna, akkor sütőpapírral letakarjuk.
  4. A sütőből kivett csöves formát fejjel lefelé egy üres palack nyakára csúsztatjuk, és megvárjuk, hogy a tészta teljesen kihűljön 2-3 óra alatt. Nem fog rögtön kiesni, mert a formát nem kentük ki. Ha a legvégén nem csusszan ki magától, akkor visszafordítjuk, és hosszú pengéjű késsel meglazítjuk.
  5. Röviddel fogyasztás előtt a tejszínt a porcukorral és szükség esetén némi fixálóporral kemény habbá verjük. A süteményt a tejszínhabbal és tetszés szerinti bogyós gyümölcsökkel kínáljuk. Citromfűvel vagy mentával díszíthetjük.

Megjegyzés

Webshopból rendelhetsz speciális angel cake- vagy angel cake food-formát. Ennek kis lábak vannak a peremén, így sütés után ezekre állíthatod, nem kell palackra húznod.
- MME
Ezt a rendkívül puha és levegős süteményt a 19. század óta sütik Amerikában. Tejszínhab és gyümölcsök nélkül is nagyon finom teához, kávéhoz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss