Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tofu - az igazi csodaszer

A tofut, más néven a szójababsajtot a távol-keleti konyhaművészet ismertette meg velünk. Az egészséges étel nálunk még nem terjedt el széles körben, bár a „hívők” száma egyre gyarapodik. Nem véletlenül.

A szójababnak 2000 fajtáját ismerjük, fogyasztásáról pedig 5000 éves feljegyzések is vannak a kínai császári udvarból. Európába Gottlieb Haberlandt hozta 1700-ban, a párizsi botanikus kertben kelet tehenének nevezték.

A fehérjékben gazdag tofu receptjét az időszámításunk előtti II. században fejlesztették ki, Liu An császár idejében. A vegetáriánus taoisták étlapján mindig is előkelő helye volt, a japánoknál is nagy sikert aratott, hódító útja a szegények asztalától indult. Az ázsiai konyhában hamar elterjedt és megszilárdította helyét, ami máig nem ingott meg.

Gasztronómiai felhasználása kontinensünkön a második világháború után indult el, Amerikában pedig azonnal divatossá vált: Henry Ford autógyáros egy partin 16 különböző fogást szolgáltatott fel szójababból.


Szója az egészségért

A szójában létfontosságú fehérjék (45%), vitaminok (B- és E-vitamin, folsav), ásványi anyagok (pl. kalcium, magnézium, nátrium), nyomelemek (vas, cink, szelén, réz) találhatók. Közismert, hogy a szója − az általában húsból magunkhoz vehető − esszenciális aminosavakat tartalmaz, ezért vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott húspótló. Emellett azonban számos más élettani előnye is van: a szójatermékeket nagy arányban tartalmazó étkezési kultúrájuknak köszönhetően az ázsiai népeknél sokkal ritkább a rákos megbetegedés, a cukor- és a szívbetegség is. Külön ajánlják a szakorvosok a prosztata- és a mellrák megelőzésére.

A szójából készült termékek olyan életfontosságú anyagokat tartalmaznak, mint a lecitin (fontos sejtalkotó, serkenti az idegrendszert) és a filoösztrogén. Ez utóbbi olyan növényi vegyület, amelynek a hatása hasonló a nemi ösztrogénéhez, s bizonyított, hogy a tofunak az érkezésükben betöltött szerepe az oka a keleti nők rendkívül enyhe változáskori tüneteinek. A hőhullámra a japánoknak szavuk sincs! És ez nem genetikai kérdés, mivel az Amerikában élő japán nők megint csak szenvednek a menopauza tüneteitől, hiszen felhagytak keleti étkezési szokásaikkal.

A legújabb kutatások szerint azonban a szója túlzott fogyasztása gyermekkorban felboríthatja a hormonháztartást, időskorban pedig elősegíti a memóriazavarok és egyes agykárosodások kialakulását. De mértékletességgel bizonyítottan csak a pozitív hatásokat észleljük. Egyetlen kellemetlen mellékhatása talán csak a hüvelyes volta miatti esetleges puffadás.


Mit főzhetünk tofuból?

A szójaalapú termékek palettája rendkívül széles: szójabab, szójacsíra, tofu (szójababsajt), szójatej, szójaliszt, miso (szójapüré), szójatészta, szójaolaj, szójapor, sőt szójagranulátum is kapható. A szójából nagyon sokféle terméket készítenek, és szerencsére ma már sok helyen kaphatók, nem csak a bioboltokban.

A tofu a sajthoz hasonlóan készül: a szójababból nyert szójatejet erjesztik, majd jól szeletelhető tömbbé préselik. Natúr íze semleges, de jól ízesíthető. Hogyan használhatjuk fel a tofut? Szeletelve, párolva, pácolva, pirítva, sütve, grillezve, kirántva, tehetjük tésztára - és még sorolhatnánk!

A tofu felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt: hamburgerbe is tehető hús helyett, rántottát is készíthetünk belőle, „rántott húsként” is tökéletes, amely aztán a hússal egyező kötetek mellé tálalható, lehet fasírt alapanyaga, finomak a belőle készült fűszeres egytálételek, de tofuból akár édességet is varázsolhatunk az asztalra!


A szója pozitív élettani hatásai miatt a kutatók szerint hetente egy adag szójajoghurt, egy pohár szójatej vagy egy adag tofuétel fogyasztása mindenképpen kívánatos lenne. Hazánkban e cél elérése még várat magára, az átlagember étkezési kultúrájába még nem épült be ez az alapanyag, pedig még a hagyományos magyar konyha remekeit is elkészíthetjük a húst tofuval helyettesítve.


Tofuleves

Hozzávalók:
30 dkg tofu
50 dkg sárgarépa
30 dkg zeller
30 dkg póréhagyma
1 kisebb karfiol
10 dkg vöröshagyma
5 dkg vaj

szójaszósz
1 darab babérlevél
Petrezselyem

Elkészítés: A megmosott és finomra vágott zöldséget (a karfiol kivételével) a vajban picit megpároljuk, aztán 1 liter vízzel felöntjük. A megmosott karfiolt rózsáira szedve a lábasba tesszük, és 15 percig lassú tűzön főzzük. Sózzuk, ízlés szerint szójaszószt teszünk hozzá, majd a kockára vágott tofut és a babérlevelet hozzáadva újra felfőzzük. Frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk.


Pörkölt tofuból

Hozzávalók:
30 dkg tofu
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál paprikakrém
Fűszerpaprika
Ételízesítő
kapor vagy petrezselyem

Elkészítés: Üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a kis kockákra vágott tofut, a paprikakrémet, a fűszerpaprikát és az ételízesítőt. Annyi vízzel öntjük fel, hogy elfedje, és körülbelül 5−8 percig főzzük. A végén ízlés szerint sózzuk, megszórjuk vágott kaporral vagy petrezselyemmel. Galuskával, hajdinakásával vagy párolt rizzsel tálaljuk.


Spenótos tofugombócok

Hozzávalók:
40 dkg tofu
20 dkg friss paraj
60 dkg sárgarépa
4 dkg liszt
2-3 gerezd fokhagyma
12 dkg torma (nem ecetes!)
24 dkg póréhagyma

Elkészítés: A parajt kevés olajban megfonnyasztjuk, sózzuk, fokhagymával fűszerezzük, lepirítjuk. A tofut villával pépesre törjük, hozzáadjuk a parajt és annyi lisztet, hogy jól össze tudjuk dolgozni. A masszából gombócokat formázunk, és kiolajozott tepsire téve megsütjük. A póréhagymát karikára vágjuk, kevés olajban megpirítjuk, sózzuk, és a tormával jól összekeverjük, az ugyancsak karikára vágott sárgarépát is kevés olajban megpirítjuk, sózzuk, majd kis vízzel felöntjük, és pároljuk. A gombócokat rizzsel tálaljuk, a tormás mártással és a répával.


Tofukrém eperrel

Hozzávalók:
25 dkg eper
30 dkg tofu
2 evőkanál méz
a díszítéshez dió vagy mogyoró

Elkészítés: A  tofut kis kockákra vágjuk, aztán néhány szem eper kivételével mindent jól összekeverünk, összedolgozunk, és kompótos tálkákba kanalazzuk. Félbevágott gyümölccsel díszítjük, meghintjük dió- vagy mogyoródarabokkal.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss