Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Több árnyalatnyi vörös fűszerekben gazdag lencsekrémlevesben

A narancsszín és a vörös többféle gyönyörű árnyalata fedezhető fel azon összetevőkben, melyek az alábbi ételt alkotják, de döntően a vörös lencse, a sárgarépa és a fűszerpaprika (igaz ez utóbbiból háromféle is) adja a színét és zamatát a kelet-mediterrán ihletésű fűszeres lencselevesnek.

A január 1-jére szánt bőséget hozó eledel nagy szemű, halványzöld lencséből 5,5 literes fazékban még a szilveszteri mulatság előestéjén elkészült a baráti társaságnak, mely ízletes egytálételként gyorsan elfogyott…
 
Január elején azonban lencséből nem lehet eleget fogyasztani, hogy a bőség és szerencse hozzánk szegődjön egész évben! Érdemes színesíteni a lencsepalettát, hogy ne csupán az idehaza népszerű előre beáztatott fajták legyenek a főszereplők babérlevéllel, hagymával, sokféle fűszerrel elkészítve levesnek, főzeléknek, salátának, egytálételnek, hanem másfélék is színre lépjenek – a fekete belugáról egyszer már szó esett salátaalkotóként karácsonykor, ha pedig már a szerencse van napirenden, a fekete mellett ott a helye a vörösnek is a felhasználásra kerülő fajták között.

Az előzetes áztatás nélkül is gyorsan puhára főzhető vöröslencse ideális alapanyaga a krémleveseknek. 

Még az utolsó decemberi piacjárás során tértem be a fűszerboltba, ahol ráleltem a spanyol füstölt paprikaként árusított egészen fantasztikus őrleményre. A chipotleként is ismert füstölt paprika erősségi fokozata az enyhétől a nagyon csípősig terjed. A szó első része a chilire, a potle pedig a füstölésre utal. Lényegében szárított, füstölt jalapeño paprikáról van szó, melynek eredeti hazája nagy valószínűséggel Mexikó. Az általam vásárolt csomagocska az enyhén csípősek családjába sorolható. Kellemes füstölt aromájának köszönhetően egyszerre idézi fel a napsütötte déli tájak könnyedségét és temperamentumát. Az illata pedig határozott és ínycsiklandó, ugyanakkor az érettség teljes ízskálája megtalálható benne, melyben mindig van helye leheletnyi édesnek is.  

Nem is volt kérdés, hogy a jól bevált lencseleves íz- és színgazdagságát az egymással remekül fuzionáló, különböző nemzetiségű paprikaporok fokozzák majd: a kitűnő minőségű, tűzpiros házi paprika Katymárról, a legalább nevében Dél-Amerikát idéző téglavörös cayenne, valamint az új szerzemény: az élénk piros chipotle.

Ilyenkor sajnálom igazán, hogy illatmintákat, valódi fűszermintákat nem tudok csatolni… A levest elkészítve azonban ki-ki meggyőződhet róla, hogy a rafinált fűszerezésű lencsekrémleves színe, illata, íze mire képes….

Vörös lencse krémleves háromféle paprikával

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 dl vörös lencse
1 kis fej vöröshagyma
2 kisebb sárgarépa (kb. 25 dkg)
1 szál szárzeller
1 evőkanál olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál passzírozott paradicsom
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál őrölt római kömény
½ teáskanál őrölt édesnemes paprika
½ teáskanál füstölt paprika (chipotle)
¼ teáskanál cayenne (aki csípősen szereti, chilire cserélheti, vagy chilivel is gazdagíthatja)
kb. ¾ liter víz
ízlés szerint só

Elkészítés: A lencsét alaposan átmosom, akkor az igazi, ha már színtelen víz folyik át a lencseszemeken. A hagymát apró kockákra, a sárgarépát vékony karikákra, a zellerszárat kis hasábokra vágom. A hagymát az olajon épp csak üvegesre dinsztelem, hozzáadom a paprikákat, az átpréselt fokhagymát, a római köményt, majd rádobom a sárgarépát és a zellert. 1-2 percig pirítom, majd hozzáadom a megmosott lencsét. Felöntöm annyi vízzel, hogy a víz szintje legalább 2 ujjnyival a zöldségek fölött legyen. Közepes tűzön főzni kezdem. Nagyjából 10 perc elteltével hozzáadom a paradicsomot, ha a lencse magába szívta a vizet, pótolom. Közepes tűzön kb. újabb 10-15 percig főzöm. Mikor a lencse és a zöldségek is megpuhultak, sózom. Korábban nem tanácsos, mert a lencse só nélkül puhul meg, a paradicsom pedig segíti a folyamatot. A már kész leveshez adom a citromlét. Botmixerrel pürésítem, ha szükséges, még fűszerezem. Sűrítőanyagra nincs szükség, a zöldségek magas rosttartalmának köszönhetően selymesen lágy, gazdag krémleves a végeredmény. A háromféle paprika és a római kömény nem csupán illatával és ízével kápráztatja el a kóstolgatókat, de a kellemetlen puffadásos tüneteket is megelőzi.

Stílusosan pirított pitával, de friss kenyérrel vagy egyszerűen magában is tálalható. A szerencse és bőség garantáltan a készítő és fogyasztók mellé áll az újévben.  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss