Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Titokzatos őszi kert, mágikus leves, és gombaerdő - káprázatos fine dining ételfotók

default user icon
MME
Faágak és avar a tányéron, egy mágikus leves, ami a szemünk láttára változtatja formáját...Ahogyan elnézzük a Baraka étterem őszi ételeinek fotóit, úgy érezzük magunkat, mintha egy műalkotást, és nem a vacsoránkat látnánk.

Itt semmi nem az, aminek látszik. Persze kell egy jó nagy adag nyitottság ahhoz, hogy az ember nyitott legyen a gasztronómiának ezen vonalára, de a végeredmény tényleg bámulatos. A fiatal brazil-portugál séf, André Bicalho minden szezonban elképesztő ételkreációkkal lepi meg vendégeit, melyeket mindig egy-egy téma köré épít fel. Az idei ősz ételeit a káosz ihlette. Vigyázat! Ezek a tányérok nem feltétlenül lesznek szépek, egyébként pedig semmi sem az, mint aminek látszik!

Amikor André az őszről beszél, így fogalmaz. "Az ősz az alkony két olyan évszak között, melyek életről és halálról szólnak. Átmeneti időszak. Amikor a természet utolsó virágzása a tél első végítéletével és pusztításával ütközik. A zavarodottság, az ellentmondások és káosz egyvelege egyszer csak megjelenik, és mindent elsöpör.”  Ezért is választották az őszi menüjük fő ihletének a káoszt, a Baraka csapata szerint, ez jellemzi a legjobban az évszakot.

"A múlt romjain lépkedünk, miközben az új évszak meglepetései varázsolnak el bennünket. Érzékeinket megtéveszti ez az össze-visszaság, úgy tűnhet, mintha a hanyatlással kéne szembenéznünk, miközben az új évszak igazi megvilágosodást és örömet hordoz magában. Együtt sétálunk vendégeinkkel ezen a göröngyös úton, együtt éljük át a zavaros felfedezések élményét! Ünnepeljük a rendezetlenséget, és hagyjuk, hogy az ízek leheljenek belénk életet!” - mondja André, akinek szavai tökéletesen passzolnak a szeptemberi és októberi időjáráshoz, hiszen egyik nap még pólóban sétálunk, másnap pedig télikabátot húzunk.

Az amuse bouche első három tétele egy üveg terráriumban érkezik, mely egy titokzatos őszi kertet idéz fel. A kertben törött faágak, avar, néhány furcsa elem, köztük húzódik meg kucsmagomba, csokoládé és libamáj.

Ezután érkezik a gyöngytyúk különleges díszítéssel. Mi lehet az a szénaboglyának látszó valami? Nem lehet tudni, de ehető!

A leves lehetne egy hagyományos tom kha leves rák carpaccióval, de a vattacukor gömbből szemünk láttára kiolvadó spirulina fekete lyukat formáz majd a tányérunkon. Ezután nehéz lesz úgy fogyasztani, mintha csak egy egyszerű levest kanalaznánk.

A Baraka kínálatában az ételek között most már békésen megfér egymás mellett a marokkói polip, ami mellé hazai egres is jár, az amerikai Omaha Fekete Angus bélszín, a Franciaországból érkező nyúl vagy kacsamáj, az Atlanti-óceán fekete tőkehala, a magyar karalábéból készülő vegetáriánusokra szabott főfogás és a magyar őz.

A menü csúcspontja a satjválogatás és a desszert. A sajtok inkább erdő mélyén megbúvó gombákra emlékeztetnek majd, de aki édesszájú, választhatja a passiógyümölcs, csokoládé és sütőtök kombinációját. A három alapanyag ezen a tányéron összesen 15 komponensen keresztül mutatja meg magát. 


ILYENEK A KÖSZÖNTŐ FALATOK EGY MENŐ BUDAPESTI FINE DINING ÉTTEREMBEN

10 LEGJOBB VIDÉKI ÉTTEREM, AMIT ÉRDEMES KIPRÓBÁLNOD!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss