Az ananászkonzervet sokszor feleslegesen cukorral és egyéb adalékanyagokkal dúsítják, ezért elsősorban a natúr termékeket érdemes keresni, vagy a legjobb, ha frissen fogyasztod ezt a szuper gyümölcsöt. Sokakat elriaszt a meghámozása, pedig a megfelelő technikával megy majd, mint a karikacsapás!
Elsőként vágjuk le az ananász koronáját és talpát, majd a héját az apró barnás szemekkel és magokkal együtt. Ezután vágjuk négyfelé a gyümölcsöt, és távolítsuk el a kemény, rostos középső részt. Végül kockázzuk, vagy szeleteljük fel a gyümölcshúst.
Hogyan válaszd ki a megfelelőt?
Csak kemény, de érett példányt vigyünk haza, aminek érzni a finom, egzotikus illatát. Esetleg kihúzhatunk egy levelét; ha könnyen kijön, nem kell hezitálni a vásárláson. Nézzük meg a gyümölcs alját is, nehogy penészfoltok legyenek rajta.
Igazi kilófaló
Az ananász valódi jolly joker lehet a tisztítókúrában! A benne található különleges fehérjebontó enzim, a bromelin, segít a zsírégetésben, a gyümölcs magas rosttartalma pedig a salaktalanításért felelős.
Íme egy ízletes saláta, ami jól beilleszthető a tisztítókúra alatt fogyasztható fogások sorába:
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 csomag madársaláta
- 30 dkg friss ananász, felkockázva
- 1/2 csokor újhagyma, felkarikázva
- 1 kisebb fej brokkoli, rózsáira szedve, megpárolva
- 3 ek extraszűz olívaolaj
- 2 ek ananászlé
- só
- bors
- pirított szezámmag
Tegyük tálba a zöldségeket. Öntsük rájuk az elvegyített olajat és az ananászlevet. Sózzuk, borsozzuk meg, majd alaposan keverjük össze, és a szezámmaggal megszórva, frissen fogyasszuk.
Borítókép: Shutterstock