Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tiszta vizet a pohárba!

A csapvíz nem egészséges, mert a szolgáltatók mindenféle adalékanyagokat juttatnak bele, nem beszélve a kiszűretlen tartalmakról – hallhatjuk az egyik oldalról. Mások meg a palackozott ásványvizek túlzott fogyasztását okolják némely egészségügyi probléma kialakulásáért. Mi az igazság?

A víz szervezetünk elengedhetetlen alkotórésze, testünk folyadékháztartásának egyensúlyára komolyan oda kell figyelnünk: naponta másfél-két liter folyadékot kell meginnunk ahhoz, hogy sejtjeink „jól érezzék” magukat. És ebbe ne számoljuk bele a turmixot vagy a kávét!

Sajnos sokan víz helyett cukros üdítőket isznak, ami köztudottan szomjat sem olt igazán, miközben egészségtelen. De milyen vizet igyunk? Csapvizet vagy agyonreklámozott ásványvizet? A kiválasztáshoz az ivóvíznek alacsonyabb sűrűségűnek kell lennie a testünkben lévő sejtnedvek sűrűségénél, különben a méreganyagok nem tudnak távozni szervezetünkből. E tisztító funkcióhoz ásványi anyagokra sincs szükség.

Keménység

A víz keménységét a vízben oldott ásványi anyagok adják. (A desztillált víznek azért nincs élvezeti értéke, mert alig van benne oldott ásványi anyag.) A víz keménységét Európában keménységi fokban mérik, amelynek jele: nk°.

A víz keménysége egészségügyi problémát nem okoz, a lágy és a nagyon kemény víz egyaránt alkalmas fogyasztásra. A csapvizet az ÁNTSZ és a szolgáltató folyamatosan vizsgálja. A fővárosban középkeménységű a víz, Budapest környékén, Nagykovácsiban vagy Székesfehérváron és főleg a mészkőhegységek közelében kemény víz található, amit általában a szolgáltató központilag lágyít. De ezeken a helyeken érdemes vízlágyító berendezéseket felszerelni, mert a kemény víz miatt lerakódó vízkő károkat okozhat a meleg vizű rendszerekben és a háztartási gépekben. De a dél-alföldi településeken például előfordul, hogy túl lágy a víz.

Vezetékből

A hazai víziközmű-szolgáltatók napi körülbelül 2 millió köbméternyi vízmennyiséget juttatnak el a fogyasztókhoz. A csapvíz döntően felszín alatti, de nem vízzáró réteg alatti, úgynevezett védett vizekből származik.
A vezetékes vizet először tisztítják, majd vegyszerekkel kezelik, klórozzák. A kis mennyiségben adagolt klór nem ártalmas, bár nagyon sokan megérzik a klór szagát. A szolgáltató szempontjából a klór egyik legnagyobb hibája az, hogy nem túl stabil, könnyen eltűnik a vízből, ezért nagyobb mennyiségben adagolják. Az is legondolkodtató, hogy az édesvízi halaknak sem jó: a csapvíz megfelelő előkészítés nélkül nem alkalmas akváriumvíznek. A klór és más fertőtlenítőszerek, fémionok és különböző sók veszélyeztetik az állatokat, a növényeket és a mikroorganizmusokat.

Ásványvizek

Sokan inkább az agyonreklámozott, forrásokból nyert ásványvizeket választják. Csakhogy arra nem gondolunk, hogy a globális világra jellemző szennyeződések kevés mélyvízi forrás kivételével a forrásvizekben is megtalálhatók!

Az ásványvizet nem klórozzák, nem tisztítják, de hozzáadott, szervetlen ásványi anyagokat mindegyik tartalmaz. A szerves ásványok csak élő anyagokban találhatók meg (növényekben, tejtermékekben, húsban, halban), és szervezetünknek ezekre van szüksége. Az ásványvizekben találhatók szervetlenek, ezért nehezen tudjuk felvenni ezeket, de szervezetünk keringeti a „rendszerben”.

Már belgyógyászok is tettek olyan kijelentést, hogy aki folyamatosan ásványvizet iszik, bizonyos ásványi anyagokból többlet vagy hiány alakul ki a szervezetében. A túl magas sótartalmon belül a magas nátriumtartalomnak többek között vérnyomásnövelő hatása van. Az ásványvizek egy részében kevés kalcium és magnézium van. Az ivóvízszabvány ezekre előír egy minimális értéket.

Víztisztítók

A víztisztító berendezések gyártóinak képviselői azt mondják, hogy ha a vezetékes vízből kivesszük, amit kényszerből beletettek – a klórt, a klórozott vegyületeket, az íz- és szagrontó anyagokat –, akkor nagyon megbízható vizet kapunk. Erre speciális berendezéseket találtak fel, amelyeket a lakásokba bejövő csőre szerelnek. A víztisztítókat forgalmazó cégek képviselői lelkesen bemutatják, hogy ha elektromos áramot vezetünk az alacsony ellenállású és magas szervetlen ásványi anyagot tartalmazó vízbe (csapvízbe, ásványvízbe), akkor az bezöldül, majd bebarnul.

A víztisztító készülék szűrői a csapvízből leválasztják a nagyobb mikroorganizmusokat, a szemcsés és az oxidlerakódásokat, csökkentik a különböző vegyi anyagok (pl. klór) mennyiségét, valamint megszüntetik a víz erős szagát és ízét. A házi víztisztítót egyre több otthonban megtaláljuk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss