Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tiroli zsemlegombóc variációk káposztasalátával

MME MME
5/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A zsemlegombóchoz:
  • 12 dkg vöröshagyma
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 db tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 evőkanál liszt
  • 30 dkg száraz kenyérkocka
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szerecsendió
  • petrezselyem vagy snidling
  • Az ízesítéshez:
  • 20 dkg füstölt sonka
  • vagy 20 dkg főtt spenót
  • vagy 20 dkg főtt cékla
  • barna vaj és kevés reszelt parmezán sajt a tálaláshoz
  • A káposztasalátához:
  • 40 dkg káposzta
  • 4 evőkanál fehérborecet
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • cukor
  • 1/2 teáskanál egész kömény
  • friss petrezselyem
  • 10 dkg füstölt sonka

Elkészítés

Elkészítés: Mindhárom gombócunknak az alapja ugyanaz, mennyiségre pontosan csak mindig a meghatározó íz alapanyagát változtatjuk, mint pl.: füstölt sonkás, spenótos, céklás. Az anyaghányad egyfajta gombócra szól! A fehérkenyér belsőből vágott kockákat egy nagyobb edénybe helyezzük. A tojást a tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval, apróra vágott vagy zúzott fokhagymával összekeverjük.

A füstölt sonkás gombóc esetében a sonkát az apróra vágott hagymával lepirítjuk, majd a kenyérkockákhoz rakjuk. A spenótos és céklás gombócnál ugyanígy hagymával pirítjuk a különböző alapanyagokat, de mielőtt a kenyérkockákhoz adnánk, a tojásos tejbe rakjuk bele, ahol beleturmixoljuk egy botmixer segítségével. Ez azért lesz fontos, mert erőteljesen kijön a spenót, majd utána a külön készített cékla színe, és szépen egységessé válnak az ízek.

Amikor a tojásos tej össze lett keverve, be lett ízesítve, illetve 1-2 esetben tovább turmixolva különböző alapanyagokkal, hozzáöntjük a keverékünket a kenyérkockákhoz. Óvatosan elkevergetjük, tovább finomítjuk vaj, reszelt parmezán, liszt, apróra vágott petrezselyem vagy snidling hozzáadásával.

Gombócokat formázunk belőle, majd 20 perc alatt forró vízben készre főzzük.

Főzés után vajat melegítünk, míg kicsit barna nem lesz (ez a barna vaj), a gombócokat tányérra helyezzük, megszórjuk reszelt parmezán sajttal, és barna vajjal meglocsoljuk. Így a sajt jól ráolvad!

A káposztasalátához a csíkokra szeletelt füstölt sonkát lepirítjuk, majd a káposztát negyedekbe vágjuk, és szép vékonyra szeleteljük vagy gyaluljuk. Amikor a káposztát legyalultuk, sóval megszórva 5-6 percig állni hagyjuk, hogy összeessen, majd hozzáadhatjuk a pirított sonkát, kevés cukrot, borsot és egész köménymagot. Apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg, és fehérborecettel, olívaolajjal ízesítjük. Tovább hagyjuk állni kb. 10-15 percet, utána azonnal fogyasztható.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, teríték: Butlers - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss