hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tiroli ropogós-omlós csülök fóliában sült köményes krumplival és zöldfűszeres túróval

MME MME
120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2 db sertéscsülök
  • 2 fej hagyma
  • 10 dkg vaj
  • 4 zellerszár
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej fokhagyma
  • bors
  • babérlevél
  • rozmaring
  • zsálya
  • 3 dl sör
  • 3 dl fehérbor
  • A köményes krumplihoz:
  • 80 dkg krumpli
  • 10 dkg vaj
  • kömény
  • A zöldfűszeres túróhoz:
  • 30 dkg krémtúró
  • petrezselyem
  • snidling
  • zsálya
  • rozmaring
  • kakukkfű

Elkészítés

Elkészítés: A csülköt besózzuk, majd egy mélyebb tepsibe helyezzük, és a darabokra vágott zöldségeket, az egész fokhagymagerezdeket, a fűszereket, a babérlevelet mellé szórjuk, rászórjuk a felkockázott vajat, és előmelegített sütőben 165°C-on sütni kezdjük, mérettől függően ez lehet 3-4 óra is. Nagyon fontos, hogy az első 1 óra eltelte után, folyamatosan forgassuk és locsoljuk sörrel, borral, kb. 20 percenként. Így lesz a csülök bőre először ropogós, majd újra puha, majd megint ropogós. Ez a folyamat a lelke a csülökkészítésnek.

Közben a krumplit megmossuk, majd alufóliát darabolunk, a fóliára helyezzük a krumplit, és sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük. Vajat dobálunk a tetejére és becsomagoljuk. Egy tepsibe rakjuk, és a csülök mellé tesszük, vagyis 165°C-os előmelegített sütőben készre sütjük.

A krémtúró az apróra vágott, friss zöldfűszerekkel összekeverjük ízlés szerint, kimilyen friss fűszert szeret. Sóval, borssal ízesítjük a végén, esetleg egy kis olívaolajat keverhetünk még hozzá, és menjen a hűtőbe, amíg a hús sül. Hidegen, minden grillezett ételhez, húsokhoz, zöldségekhez is nagyon finom.

Az omlósra sült csülköt a köményes krumplival és a zöldfűszeres túróval tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek