Elkészítés: A házi mascarponéhoz a tejfölt kb. fél percre betesszük a mikróba, kézmelegre melegítjük. A gézlapot beletesszük a szűrőbe, beleöntjük a tejfölt. Kicsi lukat vágunk a doboz alján, hogy levegőt kapjon a tejföl, és könnyebben kicsusszanjon belőle. A gézt összefogjuk a befőttes gumival, és egy mély edényre tesszük a szűrőt, hogy ki tudjon csöpögni a felesleges savó. 2 órát kinn hagyjuk szobahőmérsékleten, majd 12-24 órára betesszük a hűtőbe. 1 nagy pohár tejfölből, ami 450 gr-os, 25 dkg mascarpone készíthető.
A tiramisuhoz a kávét lefőzzük, elkavarjuk benne ízlés szerint a cukrot és a rumaromát. A vaniliás pudingport 1,5 dl tejjel kemény krémmé keverjük. A házilag elkészített mascarponét habverővel felhabosítjuk, és beleforgatjuk a pudingba, kevés porcukorral ízesítjük.
Egy kerek edényt kibélelünk fóliával, és lekenjük az első réteg krémet nem túl vastagon. Ezután a még meleg/langyos kávéba beleforgatjuk a piskótát egyesével, és rátesszük a krémre. A piskótákat szorosan egymás mellé kell rakni, és a rétegeken egymásnak keresztbe. Ezt addig folytatom, míg van krém. A tetejére (ami az alja lesz később) piskóta kerül. Fél órára betesszük a hűtőbe.
Mikor kellőképpen megszilárdult, egy lapos tányérra borítjuk. Lehúzzuk róla a fóliát, így már a krém kerül felülre, és megszórjuk keserű kakaóporral. Máris tálalható.