Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 tipp a vírusok ellen: így turbózd fel az immunrendszered!

default user icon
MME
Mivel nem csak az influenzaszezon tombol, hanem a koronavírus-járvány is, fokozottan érdemes odafigyelnünk, hogy erősítsük ettől az immunrendszerünket, hiszen ettől is nagyban függ, ki mennyire ellenálló a kórokozókkal szemben. Ha a következő tippjeinket betartod, már sokat tettél az egészségedért!

Tombol a tél, és vele együtt a vírusos, megfázásos időszak is beköszöntött. Az évnek ebben az időszakában fokozottan figyelni kell magadra, ha el szeretnéd kerülni a lázas megbetegedéseket. S nemcsak a patikákban kapható vény nélküli orvosságokkal vagy gyógyhatású készítményekkel erősítheted az immunrendszeredet, hanem számos egyéb módon is. 9 hatékony tippet, "gyógymódot" gyűjtöttünk össze, melyekkel megőrizheted az egészségedet.

1. Illóolajokkal erősítsd az immunrendszert

Megfékezi a vírusok terjedését, ha gondosan ügyelsz arra, hogy a lakás, a ház levegőjének páratartalma ne csökkenjen 50 százalék alá. Száraz levegőben ugyanis hosszabb a vírusok élettartama, valamint könnyebben is szaporodnak. A nedvesség hiánya miatt ráadásul kiszárad az orr és a torok nyálkahártyája, így a kórokozók nagyobb eséllyel kerülnek be a szervezetbe. Tegyél egy nedves törölközőt a fűtőtestre, vagy szerezz be egy párásító készüléket. Még eredményesebben védekezhetsz, ha illóolajokkal illatosítod és egyben fertőtleníted a szoba levegőjét. Szinte valamennyire jellemző kisebb-nagyobb mértékben az antivirális és antibakteriális hatás, de mindenekelőtt a teafa- és a citromolaj ajánlott.

2. Jó hangulat

Az életszerető, derűs emberek immunrendszere gyorsabban legyűri a kórokozókat. Az idegi feszültség növeli a vér kortizolszintjét, ami viszont gátolja az immunsejtek termelődését.

3. A kézmosás fél egészség

A kórokozók nagyjából kilencven százaléka a kezünkről jut be a szervezetünkbe, amikor az arcunkhoz érünk. Ezért influenza szezonban gyakran és alaposan moss kezet, legalább húsz másodpercen keresztül, meleg vízzel és szappannal, majd alaposan töröld szárazra a bőröd! Csak így szabadulhatsz meg attól a sok bacitól, amit a metrón, a buszon, a kilincsekről vagy épp a boltban a bevásárlókocsiról összeszedsz. Útközben érdemes kézfertőtlenítő gélt használnod.

4. Betegen ne sportolj!

Az edzett szervezet gyorsabban képes reagálni a vírusok támadására. A rendszeres, intenzív testmozgás bizonyítottan ellenállóbbá tesz. A túl kemény sport viszont, amikor a szervezet már nem tud kellőképpen regenerálódni, gyengítheti a szervezetet. Ha kapar a torkod, érdemes rövid szünetet tartanod az edzéstervben.

5. Változatos étrend

Rengeteg tápanyag létezik, amivel felvértezheted szervezeted a vírusok ellen. Ezek közé tartozik a C-vitamin (citrusfélék), a szelén (olajos magvak), a cink (zabpehely), a vas (vörös húsok) és a D-vitamin (zsíros halak). 

6. Egészséges bélrendszer

A legtöbben nem is sejtik, hogy a bélrendszer nemcsak az emésztés és a felszívódás helye, hanem fontos immunszerv is. Az ellenálló képesség legalább 60-70%-át a bélnyálkahártyában található nyirokerek és nyirokcsomócskák adják. Ezért a bélrendszer állapota, működése és egészsége döntően meghatározza, hogy ki mennyire képes megküzdeni a fertőzésekkel.

7. Növényi erő

A legismertebb immunerősítő növény az echinacea, más néven bíbor kasvirág, amit régóta alkalmaznak az egyszerű megfázásos tünetek enyhítésére. Csökkenti a fertőzés időtartamát, illetve mérsékli a tüneteket. Erősíti az immunrendszert, véd a baktériumok, gombák, vírusok ellen. Cseppek, tabletta és oldat formájában egyaránt alkalmazható.

8. Kiegyensúlyozott kalóriák

Nem most jött el a szigorú diéta ideje: az immunfunkciók ugyanis csökkennek, ha túl kevés kalóriát veszel magadhoz. Ez persze nem jelenti azt, hogy korlátozás nélkül lakmározhatsz! Ilyenkor is próbálj odafigyelni, és mondjuk csokoládé helyett válassz inkább banánt.

9. A pihenés a legjobb gyógyszer

A kórokozók annak örülnének a legjobban, ha folyamatosan ébren lennénk, ez esetben ugyanis nem jutna új energiához az immunrendszerünk. Minél kevesebbet pihensz, annál nagyobb eséllyel betegszel meg. Amennyiben hat-hét óránál kevesebbet alszol naponta, akár a háromszorosára is nőhet a betegségek kockázata.

10 APRÓ LÉPÉS AZ EGÉSZSÉGESEBB ÉLETÉRT >>> 

JOBBAN LESZEL, HA EZEKET ESZED: AZ 5 LEGJOBB TISZTÍTÓ HATÁSÚ ÉTEL >>> 

5+1 ÉTEL, AMI AZONNAL ENYHÍTI A MEGFÁZÁS TÜNETEIT >>> 

9 GYÓGYTEA, AMIT MINDEN HÉTEN INNOD KÉNE >>> 

VISZLÁT BETEGSÉG! ITT A TOP 9 GYÓGYÍTÓ ÉTEL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss