Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp a reggelihez, amit be kéne tartania a nőknek

default user icon
MME
Egy tápláló reggeli rengeteget segíthet abban, hogy legyen energiád letolni a reggeli edzést, hogy túléld az első munkahelyi meetinget, vagy hogy összekészítsd a gyerekeket az iskolába. Ráadásul ha a következő tippeket betartod, az ebéd előtti gyomorkorgásokat is elkerülheted. Hölgyeim, mutatjuk a legfontosabb alapszabályokat, amiket a reggeli során érdemes figyelembe venni!

1. Indítsd a napot BŐSÉGES reggelivel

„Rengeteg nő alig eszik valamit reggel, hogy spóroljon a kalóriákkal” - mondja Colleen Christensen, dietetikus és táplálkozási tanácsadó. Ez azonban nem túl jó taktika, ugyanis a tested később arra késztethet, hogy túledd magad, hogy így pótold a korábban kimaradt kalóriákat.

Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy azok, akik nagy adag reggelit és kevesebb vacsorát ettek, kétszer annyi kalóriát égettek el a nap folyamán, mint azok, akik keveset reggeliztek és többet vacsoráztak. 

2. Igyál meg egy nagy pohár vizet a reggeli mellé

A reggeli időpontban az egyik legegészségesebb szokás a vízivás. Erre azért van nagy szükség, hogy a hosszú éjszakai alvás után hidratáld a tested. Ez elősegíti az emésztést, segít kitisztítani a méreganyagokat, hozzájárul a teltségérzet kialakulásához, pozitívan befolyásolja az agyműködést, javítja az immunrendszert, és nem utolsó sorban még a bőrt is szebbé teszi.

3. Fogyassz fehérjét reggelire

Nagyon fontos a reggeli fehérjebevitel! Ez nemcsak az izmaink felépítésében játszik fontos szerepet, de jobban el is telít minket, így várhatóan kevesebbet fogunk nassolni a nap folyamán.

Egy 2013-as tanulmány szerint a magas fehérjetartalmú reggeli elfogyasztása csökkentheti a sóvárgással kapcsolatos agyi aktivitást és növelheti a jóllakottsághoz kapcsolódó hormon szintjét. Azok, akik a kísérlet során fehérjetartalmú reggelit ettek, ritkábban falatoztak zsíros ételeket este, mint azok, akik csak gabonát, vagy semmit nem ettek.

4. Fogyassz rostot reggelire

A nőknél a napi ajánlott rostfogyasztás 25 gramm. Reggelire érdemes törekedni kb. 8 gramm rost bevitelére, vagyis a napi adag harmadára, hiszen a rostok az emésztés legfőbb támogatói. Egy 2015-ös tanulmány szerint 30 gramm rost fogyasztása naponta elősegítheti a fogyást és a vérnyomást is csökkentheti.

5. Reggelizz nyugodtan

Sajnos sokszor előfordul, hogy a rohanós reggeleken menet közben vagy a gép előtt, sietve fogyasztjuk el a reggelinket, azonban ez a szakértők szerint nem túl ideális. Ahelyett, hogy a dobozból kanalaznád a joghurtot vagy a zacskóból ennéd a szendvicset, rakd ki őket tányérra, és próbálj meg kiélvezni minden falatot! Így könnyebben tudatosíthatod magadban, hogy elégedett vagy, ezzel pedig a túlevést is megakadályozhatod.

„Amikor sietve esszük meg a reggelinket, nem biztos, hogy teljesen elégedettnek érezzük magunkat, mivel nem szánunk elég időt arra, hogy kiélvezzük" - mondja Amanda A. Kostro Miller, dietetikus. Emiatt pedig könnyen előfordulhat, hogy nassolnivalókhoz nyúlunk már ebéd előtt.

A 7 LEGJOBB REGGELI, HA ELMÚLTÁL 40>>> 

9 SZUPEREGÉSZSÉGES ÉS DIÉTÁS REGGELI>>> 

A 6 LEGJOBB FOGYÓKÚRÁS TANÁCS NŐKNEK>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss