Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4+1 tipp, hogy sikerüljön betartani az újévi fogadalmakat

Teszel újévi fogadalmat vagy vannak olyan céljaid, amiket nagyon szeretnél elérni 2023-ban? Segítünk, hogy sikerüljön! Csak néhány dologra kell odafigyelni és sokkal könnyebb lesz a megvalósítás.

Fogalmazz pontosan!

Ne általánosságban gondolkodj, hogy „idén egészségesebben élek, több pénzt rakok félre, gyakrabban találkozom a barátaimmal…”, hanem fogalmazd meg konkrétan, idén egészségesebben élek, azaz naponta sétálok, minden héten edzek és odafigyelek az étkezésemre. Mindezt írd is le részletesen és pontosan.

Azt is fejtsd ki, hogy mit szeretnél vele elérni, azaz mit vársz a fogadalomtól, például, ha egészségesebben élek, akkor, jobb lesz a közérzetem, az erőnlétem, soványabb leszek stb., így nem csak egy levegőben lógó fogadalmad lesz, egy vállalás, amit magadra vettél, hanem rögzítve lesz az is, hogy miért érdemes betartanod.

Számszerűsíts!

Fontos, hogy számszerűsíts. Gyakrabban találkozom a barátaimmal, azaz, minden héten beiktatok valakivel egy közös kávézást vagy minden hónapban tartunk egy csajos napot. Naponta sétálok, minimum 15 percet, vagy 6000 lépést, többet mozgok, azaz hetente több alkalommal elmegyek edzeni. Megpróbálok minden nap félretenni 100 forintot, vagy adott összeggel csökkenteni a kiadásaimat… így konkretizálod, hogy pontosan hogyan tudod betartani a fogadalmad és mérhető lesz, hogy megtörtént-e vagy sem.

Vezess naplót!

Érdemes naplót is vezetni, heti bontásban felírni, hogy mik az aktuális feladatok a fogadalommal kapcsolatban a hétre, majd kipipálni, hogyha megcsináltad, ez nagyon jó érzés ám. Ha pedig nem csináltad meg, akkor ideje átgondolni, hogy miért nem, és min kellene változtatni, hogy a jövőben teljesítsd a fogadalmaddal kapcsolatos teendőket.

Az is lehet, hogy kiderül, hogy az adott fogadalom célja nem olyan fontos neked, akkor azon kell változtatni. A pozitív visszajelzéseket vagy élményeket is érdemes feljegyezni, ami a fogadalmaddal kapcsolatos. Év végén pedig a naplót olvasgatva látni fogod, hogy mennyit dolgoztál a céljaid elérésén és mennyi mindent megvalósítottál.


Táblázd ki!

Az újévi fogadalmaknak, éves céloknak nem biztos, hogy a fiók mélyén egy összehajtogatott cetlin van a helyük. Sokkal jobb, ha készítesz egy plakátot róluk, ami mindig szem előtt van. Írd fel, hogy mi a fogadalom és miért lesz neked attól jobb, mit szeretnél elérni vele. Kreatívkodhatsz is, használj szép képeket újságkivágásokat, hogy valóban motiváljon a plakát, lásd, hogy milyen jó, ha betartod, amit elterveztél, megfogadtál.

És végül egy jó tanács: Együtt könnyebb!

És végül, mint mindenre, az újévi fogadalmak betartására is igaz, hogy könnyebb, ha nem egyedül csinálod. Nem baj, ha a barátod, barátnőd családtagod nem pont azt a fogadalmat tette, mint te. Ha vannak benne közös pontok, már az is sokat segíthet, hogy motiváljátok egymást. Például, ha hetente egyszer együtt jártok edzeni, vagy, ha időről időre beszámoltok egymásnak, hogy milyen egészséges ételeket főztetek otthon a fogadalom betartása érdekében.

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss