Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 tuti tipp főzéshez kezdőknek, amikkel a nagyit is lepipálhatod

default user icon
MME
Gyorséttermi ételek helyett sokkal egészségesebb és olcsóbb, ha otthon főzünk. Táplálkozási szakemberek szerint azonban az, hogy nem a gyorséttermeket választjuk, sajnos nem jelenti automatikusan azt, hogy az étrendünk tökéletes.

Egészséges étrendet összeállítani és aztán minden nap meg is főzni az ételeket nem egyszerű feladat. Ha mégis úgy döntünk, hogy fontos számunkra a minőségi ételek fogyasztása, jó, ha megfogadjuk a profi séfek tanácsait. 

1. Vásároljunk egy jó minőségű kést

A jó minőségű kés elengedhetetlen ahhoz, hogy otthon gond nélkül tudjunk főzni. Profi szakácskésekkel ugyanis megkímélhetjük az ujjainkat – igen, akármilyen hihetetlen, éles késsel kevesebb a baleset, mint az életlennel –, és meggyorsíthatjuk az előkészítés folyamatát. Ráadásul a szépen, szabályosan felvágott húsok, zöldségek egyenletesen fognak megfőni, átsülni, így sokkal finomabb lesz az étel. A választást YouTube videók teszik könnyebbé, érdemes elmélyedni a témában. Ha pedig már megvan a tökéletes kés, nem marad más hátra, mint a gyakorlás, a gyakorlás és a gyakorlás…

2. Fektessünk be minőségi edényekbe

Csábítóak az olcsó serpenyők és lábosok, de ha vékonyak és rossz technológiával készültek, és például nem melegednek egyenletesen, nem tartják a hőt, akkor megnehezíthetik a sütést, főzést és ronthatják az ételek minőségét. Amire garantáltan szükségünk lesz: egy kisebb és egy nagyobb méretű serpenyő, és egy nagy fazék tészta főzéséhez. Ezenkívül praktikus és olcsóbb, ha megveszünk egy négy-öt darabos edénykészletet (plusz a hozzájuk tartozó fedőket), ez alapfelszerelésnek kiváló.
Az öntöttvas serpenyő is kötelező, hiszen sokoldalúan használható. Süthetünk benne húst, zöldségeket vagy rántottát. Jó ha van még két-három tepsink, egy grillserpenyőnk és egy rizsfőzőnk.

3. Tanuljunk meg posírozni

Posírozással egyszerűen tudunk egészséges és ízletes ételeket készíteni. Kíméletes főzési módszer, elsősorban halak, könnyebb húsok, zöldségek elkészítéséhez. A lassú főzés fűszeres, általában savanykás lében (sós-ecetes víz, citromos víz, bor stb.) történik, és mivel nem kell hozzá zsiradék, kalóriaszegényebb lesz a végeredmény.

4. Válasszunk minőségi összetevőket

Minőségi, teljes értékű élelmiszerek fogyasztásával optimalizáljuk a tápanyagbevitelünket. Keressünk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, vásároljunk etikusan nevelt állatokat és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, mint például az instant ételeket, szószokat. 

5. Főzés, sütés előtt olvassuk el a receptet

Igen, a teljes receptet böngésszük végig, mielőtt elkezdenénk főzni. A recept olyan fontos információkat is tartalmaz, mint például hány fokra kell előmelegíteni a sütőt vagy meddig kell pihentetni egyes elemeit az ételnek. Ha nem olvassuk el a receptet figyelmesen, szinte biztos, hogy a kész étel nem olyan lesz, mint amilyennek elképzeltük. Kezdő szakácsként ragaszkodjunk a pontos mennyiségekhez és haladjunk sorban a tennivalókkal!

6. Kérdezzünk bátran!

Mindenkinek van olyan családtagja, barátja, szomszédja, aki híresen jó szakács. Alaposan faggassuk ki őket a titkaikról, kérjük meg, hogy árulják el, mutassák meg, milyen konyhai fortélyokat ismernek.

7. Nézzünk főzős videókat

Ha nincs olyan ismerősünk, akit megkérdezthetünk a főzési szokásairól, keressünk a neten főzős videókat. Ezek segíthetnek megérteni, hogy mit jelentnek bizonyos fogalmak, amik az őrületbe tudják kergetni az embert. Mert kezdő szakácskén nem igazán tudjuk, hogy mit jelent a „pirítsd üvegesre a hagymát” vagy a „készíts besamel mártást” utasítás… És az is sokat számít, hogy nemcsak elolvashatjuk a leírást, hanem pontosan láthatjuk is ezeket a lépéseket.

 8. Kísérletezzünk a fűszerekkel

A friss fűszernövények ugyan nem tarthatók el hosszú ideig, de feldobhatják még a legunalmasabb vacsorát is, ezért néha érdemes beszerezni egy-egy csokorral, cseréppel. A szárított fűszerek viszont sokáig elállnak, ezért vásároljunk többfélét és használjuk is bátran főzéskor, sütéskor. Amellett, hogy a fűszerek extra ízt adnak az ételeknek, helyettesítenek számos adalékanyagot tartalmazó, készen kapható szószt, mártást.

9. Mondjunk búcsút a feldolgozott fehérjéknek is

A tartósítószert tartalmazó fehérjék (felvágottak, kolbászok stb.) helyett maradjunk a természetes fehérjéknél. Fogyasszunk sovány marhahúst, baromfit, halakat, tenger gyümölcseit grillezve, párolva!
A hüvelyesek tápláló, szívbarát fehérjeforrások. Amikor egyre több időt töltünk a konyhában, a babkonzerv jó barátunk lesz: remek fehérjeforrás, ami sokoldalúan elkészíthető.

10. Legyen egy alapkészletünk

Ahhoz, hogy mindig tudjunk valami finomat az asztalra varázsolni, szükségünk van "készletre" tartós élelmiszerekből. Legyen mindig teljes kiőrlésű liszt, tészta, barna rizs, babkonzerv, olaj, paradicsomlé a kamrában, a fagyasztóban pedig zöldségek, gyümölcsök, húsok. Ennyiből már – a fűszereket bátran használva – gyorsan ízletes vacsora vagy ebéd készíthető.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek