Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az air fryer kiválasztásától a tisztításáig: 7+6 tipp, melyet érdemes észben tartanod!

Az utóbbi évek slágertermékévé nőtte ki magát az air fryer, vagy másik nevén a forrólevegős fritőz. Nemcsak gyorsan elkészíthető benne az étel, hanem sokkal egészségesebb is lesz, mintha bő olajban sütnénk a fogásokat.

Egyre több háztartásban megtalálható már az air fryer, de sokan még mindig csak azon gondolkodnak, hogy beszerezzék-e ezt a készüléket. A vásárlás előtt állóknak válogatott össze néhány fontos tanácsot a Fanny magazin, illetve listába szedték, hogyan érdemes tisztítani a forrólevegős fritőzöket. Ebben Jankó Ádám, a Cosori Magyarország air fryer szakértője volt a lap segítségére.

Hogyan válasszunk készüléket?

1. Ilyen az ideális modell

A sütő kosárméretének kiválasztásakor vegyük figyelembe, hány emberre szeretnénk főzni és mit szeretnénk a sütőben készíteni, csak köretet vagy akár egy egész csirkét. Egy 4,7 literes kosárban 1,8 kg étel készíthető, ami egy 4 fős család számára megfelelő méret lehet. Az ennél nagyobb kapacitású típusokban már vendégek fogadása esetén is kényelmesen elkészíthetjük az ételeket.

2. Duplán jól járhat!

Nagy előny, ha alul és felül is van a készülékben fűtőszál, így lényegében olyan, mint egy mini forrólevegős sütő, de ebben még gyorsabban és energiatakarékosabban elkészülnek az ételek.

3. Mérethez igazítva

A választott készülék méretéhez igazítva figyeljünk a teljesítményére is. A forrólevegős sütő a működési elvének köszönhetően kevésbé energiaigényes, mint a hagyományos olajsütő, ettől függetlenül legalább 1000 W-os teljesítményű legyen a készülék.

4. Kettő az egyben

Ha tudjuk, milyen ételeket szeretnénk majd elkészíteni, akkor ennek megfelelően válasszuk ki a modellt. Többek között grill-, halételeket, zöldségeket és fagyasztott élelmiszereket készíthetünk, de a multifunkcionális gépekkel nemcsak süthetünk, hanem akár aszalt gyümölcsöket és zöldségeket, szárított gombát is készíthetünk.

5. Érintsük meg a kijelzőt

Számos modell rendelkezik kényelmi funkciókkal, mint például az érintőképernyős kijelző, amin pár érintéssel beállíthatjuk a sütési hőmérsékletet és az előre beállított programokat. Egy ilyen készüléknek nemcsak egyszerűbb a kezelhetősége, de csinos dísze lehet a konyhánknak.

6. Nincs többé rázogatás

Bizonyos modellek automata keverőfunkcióval is rendelkeznek, ami megkönnyíti az étel elkészítését, hiszen nem kell például a krumpli rázogatásával sem bajlódnunk sütés közben. Amennyiben nincs ilyen funkció a készülékünkben, időnként meg kell majd forgatni az ételeket.

7. Nem ragad le az étel

A főzés utáni mosogatást senki sem szereti, így érdemes megkönnyíteni a dolgunkat azzal, hogy olyan modellt választunk, amely tapadásmentes bevonattal rendelkezik, így a zsír és az ételmaradék könnyedén eltávolítható a kosarakról. Arra is figyeljünk, hogy ne tartalmazzon BPA és PFOA anyagokat, így nem lesz káros az egészségre.

Hogyan tisztítsuk az airfryert?

1. A kevesebb néha több!

Az air fryer készülékek esetében a forró levegő segítségével sül meg az étel, így minimálisan javasolt csak az olaj használata. Ezáltal sokkal egészségesebb és finomabb lesz az étel, nem mellesleg a fröcsögő olajszennyeződést is minimalizálhatjuk.

2. Elsőként áramtalanítsuk

Mivel az air fryerben a forró levegő segítségével sülnek meg az ételek, ezért az esetek nagy részében egy-egy sütés után elegendő csak áttörölni a gépet egy tiszta papírtörlővel. Ehhez először kapcsoljuk ki és húzzuk ki a készüléket a hálózatból, majd ha kihűlt, a kosarat tartalmazó fiókot kihúzva töröljük át egy papírtörlővel.

3. Lazítsuk fel áztatással

Ha olajosabb vagy zsírosabb étel készült, akkor vegyük ki a kosarat, és ellenőrizzük, hogy a gyártó javaslata alapján tisztítható-e mosogatógépben, vagy használjunk forró, mosogatószeres vizet. Ha a szennyeződés már rárakódott, a súrolás előtt mindenképp áztassuk be meleg, szódabikarbónás vízbe a kosarat, hogy feloldjuk a készülékre tapadt zsiradékot.

4. Készítsünk tisztítóoldatot

Makacs zsírlerakódások esetén használjuk a már jól bevált házi praktikát. Egy kis tálban keverjünk össze 30 ml szódabikarbónát 15 ml vízzel, hogy kenhető pasztát kapjunk. Szivaccsal kenjük fel a kosárra, hagyjuk hatni 15 percig, majd forró vízzel engedjük fel és áztassuk be a kosarat. Végül puha szivaccsal töröljük át.

5. Használjunk puha fogkefét

Ha úgy látjuk, hogy az étel sütése közben került zsiradék a fűtőszálakra, akkor érdemes már nem forró állapotban, de még sütés után letörölgetni a fűtőszálakat egy papírtörlővel. Ha már rárakódott az olajréteg, akkor óvatosan töröljük át a fűtőszálakat kevés zsíroldóval, nedves szivaccsal vagy puha fogkefével.

6. Dörzsölni mindig tilos

A tapadásmentes bevonat sérülésének elkerülése érdekében ne használjunk fémszálas vagy durva anyagból készült szivacsot. Használjunk inkább kifejezetten teflonbevonatra ajánlott szivacsot, ami kíméletesen tisztítja mind a kosarat, mind a fűtőszálat.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss