Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

12 tipp a hétköznapokra, hogy kevesebb szemetet termelj

default user icon
MME
Egy átlagos család évente körülbelül egy tonna szemetet termel. Kis odafigyeléssel ezt a mennyiséget jelentősen csökkenthetjük. Praktikus tanácsaink segítenek, hogy megóvd bolygónk jövőjét, élhetőbbé tedd a környezeted és javítsd a háztartásod minőségét is.

Amikor egy környezettudatosabb élet mellett határozod el magad, nem kell nagy változtatásokra készülnöd. Sokkal fontosabb, hogy felülvizsgáld a mindennapi tevékenységeidet, és próbáld megtalálni azokat a pontokat, ahol változtatás szükséges. Ehhez nyújtunk most segítséget.

1. Keresd a csomagolásmentes árukat

Nem minden termékből szükséges csomagoltat vásárolni. Például a zöldségeket és gyümölcsöket megvásárolhatod ezek nélkül. Így a szemeteskosár sem telik meg felesleges fóliákkal, ráadásul spórolhatsz is. Ugyanis egyre több élelmiszer áruházban váltak fizetőssé a nejlon zacskók. Erre megoldás lehet a vászonzacskó.

2. Legyen nálad vászonszatyor

A megvásárolt termékeket valamibe pakolni is kell, hogy haza tuddd vinni. Ha mindig új zacskót vásárolsz, azzal a pénztárcádat és a környezetedet sem kíméled. Hajtogass a táskádba egy vászonszatyrot, hogy mindig kéznél legyen.

3. Válaszd az újrahasznosítható zacskókat

Néha muszáj zacskóba vásárolni. Ilyenkor keresd az újrahasznosítható jelzést (nyilakból álló kör vagy háromszög). Ezeket ne az otthoni kommunális hulladékgyűjtőbe dobd, hanem egy szelektív tárolóba. Az otthonodban így kevesebb lesz a szemét, illetve környezetvédelmi szempontból is fontos lépés.

4. Készíts komoposztálót a lakásba

A komposztálásról azonnal a kert jut eszünkbe, pedig nyugodtan készíthetsz komposztálót a lakásba is. Nagyon egyszerű: nevezz ki egy vödröt vagy kisebb dobozt, amibe a zöld hulladékot teszed. Ha profin akarod csinálni, akkor rakj bele földet és egy-két gilisztát is. A végeredmény pedig kiváló tápanyag a szobanövényeknek.

5. Ne költs takarítószerekre

Az ecet, a szódabikarbóna, a citromsav kiválóan helyettesíthet szinte bármilyen vegyszeres keveréket. Tárolásuk egyszerűbb, sokkal kevesebb helyet foglalnak, valamint műanyag flakonnal sem telik meg a ház.

6. Gyűjts szelektíven

Igényelj az önkormányzatától szelektív szemetest, ezt mindenhol kötelességük biztosítani. Ezzel több helyed lesz, ugyanakkor a helyes szétválogatás miatt a szemét nagy része nem vész kárba, hanem újrahasznosításra kerül.

7. Vigyél magaddal saját dobozot, kulacsot

A munkahelyedre, iskolába saját dobozba vidd az ételt, amit utána csak el kell mosni, nem pedig kidobni. Amennyiben a rohanó hétköznapokban kifőzdékbe jársz, oda is viheted magaddal a saját ételtárolódat. A műanyag vizes és üditős palackok helyett használj inkább termoszt vagy kulacsot. Az elviteles kávét is nyugodtan kérheted ebbe. 

8. Felejtsd el az eldobható vackokat

Próbáld meg a minimálisra csökkenteni az egyszer használatos termékeket. Ilyen például a műanyagpohár vagy szívószál. Kiváló alternatívái léteznek már ezeknek is, például a repoharak vagy az üveg-, illetve fémszívószál.

9. Takaríts mosható ronggyal

A takarításnál rengeteg nedves- és papírtörlőkendőt használunk. Ehelyett dolgozz kimosható rongyokkal. Sokkal olcsóbb, illetve a szemetet is csökkented így is. Nyugodtan használhatsz már kidobásra váró, elnyűtt vagy lyukas pólót is.

10. Használj konyharuhát

Az edények eltörlésénél sincs feltétlenül szükségünk a papírtörlőre. Használj helyette inkább konyharuhát. 

11. Javíttass meg, amit lehet

A már nem használt otthoni gépeket ne dobd ki. Inkább ajándékozd oda valakinek, vagy add el, cseréld el. Ha pedig elromlott, akkor először érdemes a szervízben utánajárni a javíttatási költségeknek. Előfordulhat, hogy jobban megéri megcsináltatni, mint vadonatújat venni helyette.

12. Ne halmozz fel nagy mennyiségeket

A hét elején mindig írj egy vásárló listát, hogy mire lesz szükséged a következő napokban. Ezután ellenőrizd le hűtő, illetve a kamra tartalmát, így elkerülheted, hogy olyan dolgokat vegyél, ami már van otthon. Érdemes az otthoni élelmiszerek lejárati dátumát is megnézni, és azok köré építeni a menüt.

A Fanny magazinban minden héten 103 tippet találsz, ha spórolni szeretnél. Keresd szerdánként az újságárusoknál!

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek