Bizonyos tápanyagok nehezen vagy egyáltalán nem szívódnak fel maguktól, ezért szervezetünknek segítségre van szüksége emésztésükhöz. Ez a segítség pedig gyakran egy másik élelmiszertől érkezik.
1. SALÁTA & TOJÁS
Egy friss tanulmány szerint a salátához adott tojás még inkább elősegíti a zöldségekben található karotinoidok felszívódását. Ennek az összetevőnek köszönhető a zöldségfélék tápértéke, ezenfelül pedig tele van antioxidánsokkal.
2. HAMBURGER & AVOKÁDÓ
Az erre vonatkozó tanulmány kevesebb embert vont be a kísérletbe, ám a résztvevők közül az avokádós burgert fogyasztók kevesebb gyomorégést tapasztaltak, továbbá kisebb mértékben jelentkeztek náluk érösszehúzódások, mint az avokádót nélkülöző társaiknál.
3. KURKUMA & FEKETE BORS
Egy tanulmány megállapította, hogy a jótékony hatásáról híres, sokszor csodaszerként emlegetett kurkuma fogyasztása kimutathatatlan a vérünkben. Fekete borssal párosítva viszont sokkal hatékonyabban képes felszívódni.
4. paradicsom & brokkoli
A paradicsom és a brokkoli összetevői külön-külön is rákmegelőző hatásúak, ám párosítva még erősebb kombinációt alkotnak: pozitív hatásuk együtt jócskán felerősödik.
5. zöld tea & citrom
A zöld tea már önmagában is tele van antioxidánsokkal, ám kedvező élettani hatását még inkább növeli a hozzáadott citromlé. Sokan szeretik is citromlével ízesíteni a zöld teájukat, nem véletlenül: a citrom megőrzi a zöld tea katekin tartalmának 80 %-át. A katekinok - azaz antioxidánsok - nagyon jól érzik magukat az olyan savas környezetben, mint amilyen a citrom leve.
6. spenót & narancs
Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint az elfogyasztott vasnak csupán 15%-át veszi be a szervezetünk. A kutatók szerint viszont az olyan magas C-vitamin tartalmú ételek, mint a narancs, elősegíthetik a spenótban is természetesen fellelhető vas felszívódását.