Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tipikus főzési hibák, amiket sokan elkövetnek

Főzéskor nagyon sok mindenen múlik, hogy hogyan sikerül az étel. Olykor banális hibákat követünk el és nem csak a kezdő szakácsok. Mutatjuk, hogy mik azok a dolgok, amikre mindenképpen érdemes odafigyelned a főzés során.

Ne nyitogasd!

A sütőben készülő ételre oda kell figyelni és néha ellenőrizni kell, hogy hogy áll, de nem jó megoldás, ha túl gyakran nyitogatod a sütőajtót, mert minden alkalommal, amikor kinyitod jelentősen csökkenni fog benne a hőmérséklet. Ettől nemcsak később lesz kész az étel, de fennáll a veszélye, hogy nem sül át egyenletesen.
Ha a sütőajtód átlátszó felületű, akkor néha elég, ha csak kintről, ha pedig mindenképpen ki kell nyitnod, azt minél ritkábban és minél gyorsabban tedd.

Le a tompa késekkel!

Talán meglepően hangzik, de a túlságosan tompa kések használata veszélyesebb, mint a túl éleseké. Hogy miért? Azért, mert a tompa kés nem tudja megfelelően ellátni a funkcióját és ahhoz, hogy felvágj valamit sokkal nagyobb erőt kell kifejtened, mint egy megfelelő késnél szükséges lenne, ilyenkor pedig könnyen elvesztheted az irányítást a mozdulat felett és akár meg is vághatod magad. Szerezz be egy élezőt, vagy keress fel egy késes boltot, ahova beviheted a megfáradt késeidet éleztetni!

Figyelj a tárolásra!

Az alapanyagok helyes tárolása segít abban, hogy a lehető leghosszabb ideig frissek maradjanak. Friss alapanyagokból pedig finomabb fogásokat készíthetsz. Viszont, ha nem megfelelően tárolod a különböző hozzávalókat, zöldségeket, gyümölcsöket, akkor eleve mínuszból indulsz. Sőt, az is lehet, hogy mire eljutsz a főzésig, már ki is kell dobnod néhány dolgot.

Mindig kóstolj!

Főzés közben mindig kóstold meg a készülő ételt, mert ilyenkor még korrigálhatsz, ha észreveszed, hogy valami nem stimmel. Még akkor sem érdemes kihagyni ezt a lépést, ha éppen a specialitásodat csinálod, amit már ezerszer elkészítettél, mert a különböző alapanyagok ízintenzitásában is lehet különbség terméktől vagy szezontól függően és lehetséges, hogy egy kicsit változtatni kell az arányokon.

Ügyelj a tisztaságra!

A lerakódott szennyeződések nemcsak, hogy fertőzésveszélyesek, de nagyban ronthatják az ételek ízét. Mindig ügyelj arra, hogy kellőképpen megtisztítsd a konyhai eszközeidet és a gépeidet, lehetőleg rögtön használat után, mert akkor még könnyebb dolgod van. Az olyan szennyeződésekre is figyelj, amik nem szembetűnőek, például a vízköves kávéfőző sokat ronthat a kávé ízén.

Legyél figyelmes!

Ha receptből főzöl, olvasd el többször mielőtt nekikezdesz. Különösen figyelj az arányokra, hiszen különbözőképpen lehetnek megfogalmazva, főként akkor, hogyha nem mindig ugyanabból a könyvből, hanem mondjuk internetes forrásból főzöl. Nem mindegy például, hogy teáskanál vagy evőkanál a mérőeszköz, egy ilyen apró tévedés az egész ételt elronthatja.

Fő a változatosság!

Az olaj központi kérdés. Lehet, hogy találtál egy olyat, aminek szereted az ízét és használni is kényelmes, de figyelj rá, hogy nem biztos, hogy mindenhez alkalmas lesz. Az extra szűz olíva olaj például nem bírja a nagyobb hőt, ilyenkor könnyen megég, az avokádóolaj viszont jó választás lehet magas hőmérsékletű sütéshez. Néhány főzőolaj tehát jobban megfelel bizonyos receptekhez, mint mások. Olvass utána vagy kísérletezz!

6 HIBA, AMIT TÉSZTAFŐZÉS KÖZBEN MINDENKI ELKÖVET >>> 

5 HIBA, AMIT RÁNTOTTA SÜTÉS KÖZBEN ELKÖVETHETSZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss