Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Nagyon natúr és üres az egész!" A bolti tiramisukat teszteltük

Olasz desszert a tiramisu, aminek varázsereje a kakaó és a kávé kettősében keresendő. Számtalan recept és különböző fajta létezik, akár gyümölcsös verziókat is látni, de mi a klasszikusnak mondott példányokat kerestük. Receptek és fajták ide-oda mi továbbra is a kényelmes, majd megveszem készen, utat választottunk.

Hét különböző bolti példányt sikerült beszerezni, melyek a kisebb mérettől egész a tepsiszerű adagig rugaszkodnak. Mindegyik esetében az összhatást figyeltük, hogy mint desszert a végére mennyire csal mosolyt arcunkra és ültet pillangókat gyomrunkba. Alapos visszateszteléssel is dolgoztunk, törekedtünk, hogy ne maradjon egy morzsa sem lehetőleg belőlük.

Dolce Nobile

Fél kiló jóság, ami tényleg elég arra, hogy ha hirtelen valaki beesik vendégként netán többed magával, akkor adjunk nekik. Nagyon szabályos már-már túl tökéletes első ránézésre. Kóstolva egy igazán érdekes hullámvasútra ültet minket, mert elsőre egy eléggé ízetlen laza állagú és habos tiramisut kapunk. Aztán a piskótában foltokban olyan szinten rejtőzik a rum aroma, hogy kalózok kopogtatnak az ablakon. Ezután hirtelen minden ízt kiolt és kezdődik az egész elölről. A kakaó nem vacak, de nem is egy erőteljes dolog, de ez igaz a kávés ízekre is benne. Utóízében találunk egy rejtélyes valamit, amit senkinek nem sikerült megfejtenie, hogy mire is hasonlít valójában.

Adatok: 500 gramm, 990 Ft

 

Spar

Szolidabb kivitel, amiben az a tetszetős, hogy két kisebb darabra is osztották, így nem feltétlen kell felbontani az egészet azonnal. A kis műanyag pohár egy durván habos tiramisut rejt, amiben szolidan megtaláljuk a kakaót és a kávéport. A piskóta az alján nem túlságosan domináns, egy picivel többet is elbírna. Az egész egy krémes-habos fajta, ahol a szilárdabb hozzávaló kicsit háttérbe szorul. Nincsenek harsány ízek, könnyed levezető desszert ez is.

Adatok: 2x90 gramm, 430 Ft

Dolce Mamma

Szintén két kisebb kiszerelésre osztott desszert. Kicsit más a felszíne, de amúgy oldalról egészen hasonlítanak egymásra. Gondolhatnánk, hogy távoli rokonok is akár, de amikor megkóstoljuk rájövünk, hogy eléggé eltérőek. A piskóta olyan, mint egy lazább búzadara alap, amiben még lekvár is van foltokban elrejtve. A nagyon durván könnyed habos az egész, de fájóbb, hogy a kakaó és a kávé szinte észrevehetetlen benne. Nagyon natúr és üres sajnos az egész.

Adatok: 2x90 gramm, 449 Ft

San Fabio

Ez is vendégseregre optimalizált kivitel, kisebb tepsinek pont megfelel méretre. Kinézetre ennél is érezzük a gyártósor hátszelet, de annyi baj legyen, legalább egyforma mindig. Kóstolás során szembe találjuk magunkat egy durván intenzív ízekre épített tiramisuval. Mind a kakaó és mind a kávé olyan erővel dolgozik benne, hogy csak pislogtunk. A krémes ízvilág ennek fényében itt háttérbe szorul kicsit. A piskóta jó, masszív és rendesen rejt rumos aromát magában.

Adatok: 500 gramm, 990 Ft

Interfood

Külsőre eléggé érdekes, mert akárhogy forgatjuk, ugyanaz fogalmazódik meg bennünk. Túlságosan habosnak tűnik, mintha feketebárány lenne a többihez hasonlítva. Kóstolás során előbb gondolunk gesztenyepürére, mint a tiramisura. Kicsit kávés éppen csak kakaós, de nagyon habos. Tejszínhabbal van telerakva, aminek íze és állaga is hibátlan, de maga az összhatás alapkán eléggé távol vagyunk a tervezett tiramisu-élményünktől.

Adatok: 250 gramm, 449 Ft

Mazsi

Legpraktikusabb, mert adnak mellé egy műanyag kanalat is, amivel bárhol és bármikor bedarálhatjuk a doboz tartalmát. A leírást böngészve kiderül, hogy a Retek utcában van a Mazsi cég, ami már félsiker. Ránézésre nem túl bizalomgerjesztő. Kóstolás után sem kezdtünk el tapsikolni örömünkben különösebben, aminek oka annyi, hogy a tejszínhab ízetlen, ami a krémes mascarpone reményt azonnal derékba tori. Ezek után arra is rájövünk, hogy a kávé és a kakaó alig érezhető, de a piskóta is teljesen pépessé ázott, de legalább valamiért puncsos az íze.

Adatok: 180 gramm, 299 Ft

Milbona

A végére egy nagyobb kiszerelés ismét. Illatában erősen érezzük a rumszerű/alkoholos aromát. Kóstolva megtalálunk benne minden remélt elemet, de nem túl erőteljesen egyiket sem. Viszonylagos béke uralkodik benne, nincsen egyik sem túltolva benne, mindennek megvan az íze a többi mellett. A piskóta és a krém is tökéletes állagra, de jobb, hogy minden nagyon jó arányban van jelen. Az egészre elmondható, hogy harmonikus és könnyed.

Adatok: 500 gramm, 999 Ft

Ítélet

Ezen a héten az első négy egész jól teljesített. A Milbona könnyed és harmonikus ízeivel tartolt a tesztelők között. Azok, akik a vadabb és harsányabb ízekért rajonganak, azoknak nem feltétlen ez lenne a nyertes viszont. A Spar a második helyig jutott, amiben csak a piskóta mennyiségén módosítanánk picit. Bronzéremre futotta a San Fabionak, ahol viszont maximális erővel dolgozik a kávé ízvilága.

A kerülendő rovatba a héten az Interfood és a Mazsi jutott. Előbbi azért, mert előbb neveznénk íze alapján gesztenyepürének sok habbal, mint tiramisunak. Utóbbi pedig azért, mert ízetlen és ázott illetve váratlan ízeket is találunk benne gazdagon.Milbona
Spar
San Fabio
Dolce Nobile
Dolce Mamma
Interfood
Mazsi

"VAN EGY MŰANYAGPOHÁR UTÓÍZE" - KÓKUSZRUDAKAT TESZTELTÜNK >>>

EREDETI OLASZ VAGY MASCARPONE NÉLKÜLI: ÍME A 16 LEGJOBB TIRAMISU >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss