Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajttal, hallal vagy tojással - variációk tésztasalátára

Az év eleji fogadalmak, az egészséges életmódra való tervezett áttérés és a december végi trakta nyomainak eltüntetése végett a január – szezonalitás ide vagy oda – mindig is a salátaevészetről szólt. Van azonban egy köztes megoldás, amelyben sok zöldség elfér mégis főfogásnak vagy tartalmas köretnek tekinthető: ez a tésztasaláta.

A tésztasaláta igazi jolly joker. Egyrészt minimális konyhai ismeretekkel rendelkezők is könnyedén elkészíthetik, másrészt rövid időn belül összeüthető, s nem utolsó sorban rendkívül variábilis. Magyarán az kerül a tésztasalátánkba, amit csak szeretnénk.

Tésztasaláta receptek >>>

A jó tésztasaláta alapja a jó minőségű, megfelelő módon elkészített tészta. Az olaszok durum tésztái kitűnő alapot adhatnak, ezek közül is a tömzsibb, csavarhúzót, kagylót vagy épp masnit imitáló darabokat érdemes választani, ezek ugyanis könnyen villára tűzhetők, s formájukból adódóan kellemesen megül bennük a salátához tervezett öntet, szósz. A tésztát érdemes olaszos mód al dentére (fogkeményre főzni), ugyanis az így elkészített tészta még képes a szószból is felszívni egy keveset, így válik teljes jogú tagjává a salátának és az íze is sokkal finomabb lesz.

A salátánk elkészítésénél valóban csak a fantáziánk végessége jelenthet akadályt. A különféle blansírozott vagy konzerv zöldségek és gombák, a friss nyers zöldségek mellett a salátában jó helyen lehetnek a félkemény sajtok reszelt vagy apróra kockázott formában, de bármilyen sajtot belekomponálhatunk, főleg, ha egy jóféle sajtszósszal egészítjük ki a salátánkat.

A saláta készítésekor a húsokat is célszerű számba venni, hiszen a sonka, a virsli, az előző napról maradt hideg sült hús, a különféle halak és halkonzervek mind-mind kerülhetnek a salátába. Sőt a szilveszteri partiról, egyéb alkalmakról maradt kapribogyó, olajbogyó, aszalt paradicsom vagy főtt tojás is mehet bele. Igen, a tésztasaláta valóban tökéletes megoldást jelent a különféle maradékok összeboronálására is.

 

S végezetül: ebben az ételben az is nagyon klassz, hogy előre elkészíthető, így egy-egy vendégség vagy családi vacsora előtt – akár egy nappal korábban is – összeállíthatunk egy vagy több ízletes és izgalmas tésztasalátát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss