Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tésztában sült finomságok

Bármilyen tésztát szeretnél is készíteni – vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát, vagy fényes égetett tésztát –, a Tésztában sült finomságok című kötet képes leírásai alapján könnyedén fog sikerülni. Kényeztesd magad és vendégeidet gombás vagy paprikás quiche-sel, szalonnás burgonyalepénnyel vagy sonkás gougere-rel, és zsebeld be az elismerést!

A könyv kitűnő ajándék minden alkalomra. A karácsonyfa alá is jó, ha kerül olvasnivaló. A léleküdítő irodalmat pedig remekül kiegészítik az igényes, szép kiállítású, praktikus szakácskönyvek.

Egy kis ízelítő a Tésztában sült finomságok című könyvből:

Paradicsomos csavart tészta

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
25 dkg búzaliszt
fél teáskanál só
1 csipet bors
1 csipet fűszerpaprika
fél teáskanál sütőpor
15 dkg hideg, kockákra vágott vaj
negyed teáskanál Tabasco-szósz
4 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
1 kissé felvert tojás
10 dkg sűrített paradicsom
5 dkg napon szárított, apróra vágott paradicsom

Elkészítés:
1. Két sütőlemezt kivajazunk. A lisztet a sóval, a borssal, a fűszerpaprikával és a sütőporral tálba szitáljuk. A vajat és a Tabascót hozzáadjuk, összedolgozzuk a liszttel, amíg a keverék finoman morzsás lesz. A metélőhagymát belekeverjük, majd a tészta közepébe mélyedést nyomunk.
2. A felvert tojás felét a sűrített paradicsom felével tálba tesszük (a maradék tojást más célra használjuk fel). A tojásos paradicsomot széles pengéjű késsel, körkörös mozdulatokkal a liszthez keverjük. Gömbölyű tésztává gyúrjuk, és frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára hideg helyre tesszük.
3. A tésztát kissé belisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Frissen tartó fóliával letakarjuk, és 15 percre ismét hideg helyre tesszük.
4. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A maradék sűrített, és a szárított paradicsomot konyhai robot- vagy turmixgépben sima krémmé pürésítjük. A tésztára kenjük, a lapot 1 cm széles csíkokra vágjuk, és egyenletesen megcsararjuk.
5. A spirálokat az előkészített sütőlapokra tesszük, közben még egyszer megtekerjük. A végüket lenyomjuk a sütőlemezre, hogy ne kunkorodjanak fel. A sütőben 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd a spirálokat még forrón 7 cm-es darabokra vágjuk. Tálalás előtt süteményrácson hagyjuk kihűlni.

Előkészítés: 20 perc + 75 perc hűtés
Elkészítés: 15 perc

Megjegyzés: Hidegen és melegen egyaránt kitűnő, főleg különböző aperitifek mellé. Előre is elkészíthető, légmentesen záródó dobozban vagy üvegben jól tárolható.

 

Sajttorta

Hozzávalók 6 személyre:
15 dkg reszelt gruyere sajt
3 db tojás
2 dl zsíros tejszín
1 csipet őrölt szerecsendió
só és őrölt bors
negyed teáskanál dijoni mustár

Az omlós tésztához:
10 dkg búzaliszt
1 csipet só
5 dkg hideg vaj
1 kissé felvert tojás fele

+ puha vaj a sütőformához

Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, a vajat felkockázzuk és a liszthez adjuk. A morzsás állagú massza közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 1-2 teáskanál vízzel felvert tojást. A masszát összedolgozzuk, cipóvá formáljuk (ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá). Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.
2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy körülbelül 20 centi átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd 10 percig elősütjük, amíg a tészta megszilárdul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk, és a tésztát még 5-10 percig sütjük, amíg a közepe pirulni kezd. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni.
3. A sajtot a tésztára szórjuk. A tojásokat a tejszínnel, a szerecsendióval és a mustárral felverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A keveréket a sajtra öntjük, és a sütőben 20-30 percig sütjük, amíg megszilárdul, és a teteje aranyszínűre pirul. A tortát kis ideig a formában pihentetjük, majd süteményrácson hagyjuk kihűlni.
4. A tortát melegen vagy hidegen, zöldsalátával és paradicsommal tálaljuk – például könnyű ebédként.

Előkészítés: 20 perc
Elkészítés: 50 perc


 

LE CORDON BLEU
Főzőiskola ínyenceknek

Tésztában sült finomságok

Kiadja: a Vince Kiadó

Még több könyvet ajánlunk! >>>

 

Karácsony a Nanán >>>
Ünnepi horoszkóp az Astroneten >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss