Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ezt teszed a tésztával főzés előtt, olyan finom lesz, mint eddig még soha!

default user icon
MME
A tésztafőzés az egyik legegyszerűbb konyhai művelet, legalábbis annak tűnik! Nem mindegy azonban, hogy milyen tésztát választunk, mennyire sós a víz és meddig főzzük, ezek ugyanis mind befolyásolják az ízét. Van viszont még egy praktika, amit csak kevesen ismernek!

A tésztafőzés során elég pár dolgot észben tartani, és garantált, hogy mindig finom lesz a végeredmény. A tésztát minden esetben bő, forrásban lévő sós vízben főzzük, amit ha megnyalunk, olyan mintha tengervizet kóstolnánk. Olajat nem szükséges a főzővízbe tenni, ellenben a már megfőtt és lecsöpögtetett tésztára tehetünk pár csepp olajat, így biztosan nem ragad össze.

A főzési idő tésztánként eltérő, de szinte mindegyik kapcsán elmondható, hogy nem szabad a tésztát túlfőzni, hagyjuk al dentére, ugyanis nemcsak az íze lesz jobb, ha picit keményebb, de az emésztésünknek is jót teszünk vele.

Ezek a tésztafőzési alapismeretek, ám azt kevesen tudják, hogy nem csak a főzés során „ízesíthetjük" a száraztésztát. Ha extra ízt szeretnénk kölcsönözni a tésztaételnek, akkor érdemes már a főzés előtt kezelésbe venni az árut.

Pirítsuk meg a tésztát főzés előtt!

Nem vesz igénybe sok időt, ha a száraztésztát megpirítjuk főzés előtt, viszont karakteres, diós ízt kölcsönöz neki. Ezzel a trükkel még a legegyszerűbb tésztás fogásokat is feldobhatjuk.

A tészta pirításának módszerei

A törékeny vagy hosszú tészták (mint a lasagne, a csőtészták vagy a spagetti) nem alkalmasak arra, hogy serpenyőben pirítsuk azokat, így az ilyen száraztésztákat érdemes megmikrózni vagy betenni a sütőbe. 

Melegítsük elő a sütőt alsó-felső módban 180 Celsius-fokra, helyezzük a száraztésztát egy tepsire vagy sütőlemezre, egyengessük el, és süssük 10 perc alatt enyhén barna színűre. Féltávnál érdemes lehet megfordítani vagy átkeverni a tésztát, hogy minden oldalát egyenletesen érje a hő.

Ha serpenyőben készítjük, akkor csepegtessünk pár csepp olajat a tésztára, majd pirítsuk addig, amíg nem lesz világosbarna színe, és nem érezzük meg a diós, pirított illatát. Mikrohullámú sütőben is elősüthetjük a tésztát, ebben az esetben is érdemes pár csepp olajat locsolni rá, összekeverni és 50%-os teljesítményen 3-5 percig melegíteni. Előfordulhat, hogy mikrózás közben a tészta kissé felhólyagosodik – írja a Daily Meal.

Az előpirított tésztát ezután a szokott módon használjuk fel, vagy a csomagoláson szereplő utasítások szerint főzzük meg.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss