Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt: találtunk két igazán jó jegeskávét!

Reggel beindulni kellő mennyiségű koffein nélkül? Szinte lehetetlen! Különböző modern módszerek vannak már arra, hogy minél gyorsabban hozzájuttassuk a szervezetünket, de a klasszikus, ősi megoldás mindig a kávé marad. Ez egy szeánsz, amit ki kell élvezni. Kivéve, ha iszonyat késésben vagyunk, és rohanunk a busz után. Ekkor jönnek képbe a különböző gyors, to-go, instant és hasonló csodák.

Kifejezetten egyforma mezőnyt ezekből nehéz összerakni, ezért úgy döntöttünk, hogy a „jegeskávé” viszonylag tág kategóriáját fogjuk vizsgálni.

ÉTTEREMAJÁNLÓK, KRITIKÁK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 

Több fajta versenyző is befért, van köztük espresso, fekete kávé, de espresso macchiatoból is akad bőven. Az ízre mentünk leginkább, illetve ahol lehetett, feltüntettük a koffeintartalmat, mert bizony ez is igencsak fontos adat ezen termékek esetében.

Müller

Extra stark, azaz várhatjuk, hogy rendesen bebikázza szervezetünket. Egy 250 ml-es palackban 128 mg koffein van. Igazi, karakteres kávéíze van. Egyáltalán nem édes viszont, enyhén krémes. Olyan, mintha hagynád kihűlni az espressót, és úgy innád meg (amúgy ez egy espresso macchiato).

TESZT! SZÖRNYEN NEHÉZ IGAZÁN JÓ MOZZARELLÁT TALÁLNI! >>> 
Parmalat

Caffelatte cappuccino, melynek legnagyobb képessége, hogy nem tudni van-e benne egyáltalán koffein, mivel az adatlapot hiába túrjuk, csak annyit tudunk meg, hogy 32% kávékivonat található benne. 94% tejet rejt, amit egyből érzünk is, ahogy kóstoljuk. Semmi keserű íz, csak egy enyhén édes tejes aroma, amit éppen egy pillanatig meglegyint a kávé íze.

Landessa

Tejből 35%-ot rejt, 100% arabica, amúgy caffe latte. Ízre egyszerre kávés és kellemesen tejes is, kifejezetten finom. Édességről nem kell beszélni, pont annyi cukor van benne, hogy ne legyen kesernyés utóíze, miután leborítottuk a doboz tartalmát. Egyetlen hátránya, hogy nehezen iható dobozból, ami még csak vissza sem zárható.

ELHASALTAK A NAGY MÁRKÁK A KONZERVKUKORICA-TESZTEN! >>> 
Completa

70% tej, cafe to go, de pontos meghatározása nincsen. Az illata meglepő, mivel kifejezetten hasonlít a sütőporra. Erőteljesen tejes, a kávéíz elveszik benne. Állagra már vízhez közeli, kicsit sűrűbben jobban teljesítene. Édes, de ez sem fog 2-es szintű diabéteszt okozni. Koffeintartalma 15 mg/100 ml, amitől azért nem fogunk egy teljes hétvégét alvás nélkül kihúzni.

Eiskaffe dobozos

Eredeti olasz recept alapján. 70% tej, koffeinmentes, azaz hatalmas öngól úgy félpályáról legalább. Akár egy ivólé, a hátulján a szívószál, amivel egy jókorára nőtt óvodásnak tűnhetünk, ha az utcán fogyasztjuk. Kóstolásnál jön az igazi hidegzuhany, mivel olyan szinten égett bakelit íze van, hogy az valami egészen hihetetlen. Egy halovány tejes íz érezhető, de teljes zsákutca az egész.

NEM MIND EHETETLEN! TESZTELTÜK AZ ÜVEGES BOLOGNAI SZÓSZOKAT >>> 
Eiskaffe fémdobozos

Ez is koffeinmentes, ahogy a nagy dobozos verzió is. Különösebben nagy eltérést nem tapasztalhatunk a másikhoz képest, annyi talán, hogy ebben az a jellegzetes égett műanyag íz egy kicsi visszafogottabb, de bombasikernek így sem neveznénk.

Milbona

Espresso macchiato, amiben találunk 77% tejet és 18% arabica kávét. A koffeintartalmat feltüntették kivételesen, ami annyit mutat, hogy 100 ml-ben van 52 mg lendület. Illatra kifejezetten bíztató, amikor kupaknyitás után feltör belőle az aroma-orgia. A kávé íze egyértelműen dominál benne, a tej kicsit háttértáncos, viszont az állaga enyhén tejes is egyben, szóval egészen korrekt. Egyáltalán nem mondható édesnek, pedig a 9%-át cukor alkotja.

KÓLATESZT! KIPRÓBÁLTUK A TIKKADT SZÖCSKÉT, ÉS MEGTALÁLTUK A COCA-COLA VETÉLYTÁRSÁT >>> 
Zott caffreze

Igazán modern külsőt kapott a latte macchiato, amit a Zott gyártósorain állítanak elő. A leírását csemegézve megtudjuk, hogy ez „tejkészítmény” - pazar. 88% benne a tej, és kemény 0,8% kávékivonat is került mellé. Illatra semmi kávés jelleg. Kóstolásnál egy kicsit megjelenik, de amúgy egyértelműen a tej az úr a dobozban. Enyhén édes, de nincsen elnagyolva benne a cukor. Állagra akár a víz, nem krémes, nem sűrű.

Nom

Latte macchiato ismét, amiben van 0,5% kávékivonat. Kapunk koffeinértéket, miszerint 22 mg jut minden egyes 100 ml-re. Illatra semmi, se tej, se kávé. Kóstolásnál aztán minden kiderül, ebben a kávé íze annyi akár a csapvízben, cserébe viszont olyan, mint az édesített iskolatej. Ezt kissé tán arcátlanság kávénak nevezni.

A NAGY TEJFÖLTESZT! 3 TERMÉK IS VERI A MEZŐNYT >>> 
Pokka

Klasszikus fémes doboz, amit nem máshol, mint Szingapúrban töltenek meg szeretettel. A leírás olyan tipikus keleties részletességgel van megálmodva, hogy ihaj, annyit legalább megtudunk, hogy fekete kávé. Sercentés után fel is tör belőle a kávéaroma, ezen tényleg érezni, hogy mi szeretne lenni. Kávéíz rendben, semmi utóíz vagy műanyag/fémes beütés. A tejes jelleg ebben alig található, ez kávé, és bizony kesernyés ízével kiűzi reggel a szemünkből az álmosságot.

Belmont

Cool espresso, ahogy az oldalán a méretes felirat is hirdeti. Egészen beszédes leírást kapott, van benne 35% tej, amihez jön 5% tejszín is, illetve megtudjuk, hogy 100ml-ben van közel 45 mg koffein, ami azért kellő rúgás lehet reggel. Egy doboz körülbelül két csésze kávéval ér fel szerintük, ami már csak azért is jó, mert ezt értelmesen visszazárni aligha lehet. Illatra kellemesen tejszínes aromák szabadulnak fel belőle. Krémes, tejes ízvilág, amiben egy leheletnyi kávé rejtőzik, egészen jól dolgozik. Az utóízében feltűnik egy vaníliás vonal, tényleg tetszetős.

TESZT! SAJÁT MÁRKÁS MOGYORÓS CSOKI VERI A MILKÁT >>> 
Tesco dobozos

Szintén egy rendkívül praktikus dobozos, szívószálas kiadás, amiről lelopták a szívószálat, de ezt csak tesztelés előtt sikerült kiszúrni, de vegyük úgy, hogy rajta van. Igazi retro élmény ez is, mintha visszaugrottunk volna a 90-es évek végére. 69% romantikus százaléknyi tej került bele, illetve kávés készítményből kerek 2%. Méretes, fél literes kiszerelés, amit ha egy huzatra leküldünk, akkor azért benyomunk 10 kockacukrot is, ami nem kevés. Illatra inkább kávés, ízre, mint egy vizezett espresso. A tej elbújik, édesség alig, ami azért meglepő is.

Milli

Zseniális... Akit érdekel, milyen, tekerjen vissza Complettáig, mivel tökéletesen ugyanaz az ital, egy másik köntösbe belebújtatva. Minden egyes adatában egyezik (gyártó és mérőszámokra értve persze).

TESZT! TÍZBŐL CSAK EGY VANÍLIÁS PUDINGNÁL ÚSZTUK MEG A KELLEMETLEN UTÓÍZT >>> 
Ítélet

A kávé is az, amire igazán rányomhatjuk az ízlések és pofonok sablonos hárítást. A tesztnek két kifejezetten ajánlott versenyzője akadt. Az egyik a Belmont, míg a másik a Landessa terméke. Ezek inkább a tejes jellegükkel győztek, de megvan bennük a kávéélmény is, ami nincs elnyomva.

Amit kerüljünk, az egyértelműen az Eiskaffe mindkét verziója, ezekkel igazán jól lehet büntetni. A végletek versenyzői közé tartozik a keleti eredetű Pokka, ami durván nyomja arcba a kávés ízeket, míg a Nom szinte natúr tejként jelenik meg szánkban. Kinek, mi ugyebár...! A Milli-Completa ikrek egy erős átlagost hoznak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss