Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Megnéztük hol a legjobb a sajtos-tejfölös lángos Budapesten!

Kétségkívül a lángos leginkább nyárias fogásnak számít, persze ez nem egy kőbe vésett törvény, így találunk olyan helyeket, ahol akár télen-nyáron szolgálnak vele. Azok, akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy a fővárosi betondzsungelben töltik a nyár jelentős részét, azoknak sem kell lemondani a lángosozás élményéről.

Nem kell strandra vagy vízpartra mennünk, akár egy forgalmasabb csomópontnál vagy éppen egy eldugott kisutcában is ehetünk egy frankó sajtos-tejfölöst. Ezen elgondolkodva kerestünk fel több fővárosi egységet, melyek egész évben készítik a jónépnek a különböző lángosokat. A legnagyobb klasszikus egyértelműen a sajtos-tejfölös, így ezeket próbáltuk végigtesztelni, lehetőleg fokhagymás felkenés nélkül.

RETRO LÁNGOS 

A festői szépségű Arany János utcai metró bazársorán találjuk a Retro Lángos néven futó egységet. Népies motívumokkal van kidekorálva, ami kicsit azért valljuk be, turistacsalogató fogás. Üzlettér nincs, csakis a mini teraszon van esélyünk leülni, ahol egy melegebb nyári napon szinte folyamatos a sorban állás.

A sajtos-tejfölös 650 forint, ami mondhatni átlagos manapság már. A lángos tésztája enyhén olajos csak, nem kell aggódnunk, könyékig megken minket. A széleinél kicsit ropogósabb, míg a belseje omlósabb a tésztának. A tejföl kellően sűrű, illetve a sajttal is minden a legnagyobb rendben. Trappista révén különösebb ízorgiát nem szabad elvárni tőle. Adagra korrekt, nincsen kispórolva belőle az anyag, rendesen laktat.

Amúgy a kínálat kifejezetten bőséges, magyarostól kezdve a különböző töltött lángosokig szinte mindent megtalálni. Az Arany János utca környékén, azért, akkor sem fogjuk magunkat csukott szemmel a Balatonon érezni, ha két felessel ráerősítünk, de ez nem is elvárt.

Cím: 1054, Budapest, Arany János utcai metró megálló

GOFRIT KÓSTOLTUNK BUDAPESTEN, MEGLEPŐEN OLCSÓT IS TALÁLTUNK >>> 
Blaha – Traditional lángos

Igazi paradicsom a hajnalban félig még részeg egyének számára, akik ravaszul próbálják a gyötrelmes másnapot előre tompítani egy korai lángossal. A környék látványa aligha szerepel a hercegnők fejében, amikor arról álmodoznak, hogy hol fogja kezüket megkérni az ifjú lovag. Egy szűkös könyöklőnél van esélyünk fogyasztani, de talán jobb, ha keresünk a lángossal egy békésebb parkot pár perc sétával.

A kínálat itt annyira nincsen modernizálva, leginkább a klasszikus feltétekkel van dolgunk. A tészta félig-meddig a szemünk előtt készül, ami néha öröm, néha fájdalom. Ízre a tészta erősen olajos és tömör. Emiatt kifejezetten sokkolja gyomrunkat. A tejföl „kellemesen” híg, ami akár lehet fajta jellegzetesség, de lehet némi extra víz is közrejátszik. A sajt, szokásosan ellapul az összképben, nincs kirívó hatása szánkban. Árban 499 forint, ami viszont egyáltalán nem sok.

Nem egy lenyűgöző élmény, így inkább kutassunk tovább, ha mindenáron pazar lángosos impulzussal akarjuk magunkat kényeztetni. Ez a hely továbbra is hajnalban fogja gyarapítani vendégkörét.

Cím: 1085, Budapest, Blaha Lujza tér 1.

HOL A LEGFINOMABB A FÁNK BUDAPESTEN? KIPRÓBÁLTUK VAJNA TÍMEA FÁNKOZÓJÁT IS! >>> 
LÁNGOSBÁRÓ 

Helyszín a Móricz Zisgmond körtér, ahol egy jó hónapja nyitott meg a LángosBáró. Letisztult belső, ahol lehetőség van rá, hogy pár fő leüljön, így mondjuk télen a mínusz 1000 fokban nem muszáj feltétlenül a lángoshoz fagynunk. A fogást láthatóan megreformálni óhajtó fiatalok eléggé elszántak, ami étlapjukon is látszik. Vannak előre definiált példányok, de akár kedvünk szerint állíthatunk össze egyet a feltétlistát végigzongorázva.

Sajtos-tejfölös lángosuk látványa eltér a megszokottól. A csavar a tésztánál látszik egyből, mivel színe szalmasárga árnyalatban pompázik. Kóstolva tovább fokozódik az izgalom, mivel egy rendkívül ropogós textúrájú tésztát kapunk, ami ha a kérgen áthatolunk hirtelen omlóssá válik. A tejföl a helyén van, szintúgy a sajt is, ami talán Trappista, ahogy a legtöbb ilyen lángos esetében. Kifejezetten laktató, de szerencsére nem amiatt, hogy fél liter olaj van benne elrejtve.

Éppen, hogy megszáradt a festék a falakon, de máris magasra tették a lécet. Egyértelműen az újragondolt, modernizált lángosokkal próbálják fogni a közönséget, de szerencsére a klasszikus összeállítás is rendelhető. Árban a lángos 680 forint, ami egy közepes kategóriába helyezi, de cserébe korrekt minőséget kapunk.

Cím: 1117, Budapest, Móricz Zsigmond körtér 11.

TESZT! HOL LEHET TÉNYLEG FINOM PIZZASZELETET KAPNI BUDAPESTEN? >>> 
KRUMPLIS LÁNGOS 

Óbuda sem szenved lángosozóból hiányt. Egyik leghíresebb, a Flórián téri aluljáróban található, a Krumplis Lángos. Ahogy a neve is jelzi, ők a krumplis fajtát favorizálják, ami annyit tesz, hogy a tésztába csempésznek némi krumplit. Ettől a beavatkozástól egészen módosul annak ízvilága.

Kicsit barnásabb árnyalatot kap a tészta, amin így sokkal kontrasztosabb a hófehér tejföl. A tészta meglepően légies és könnyed, ami azért nem hátrány, mert olyan átmérője van majdnem, mint egy pizzának. A tejföl picit hígabb, de még nem akar annyira elcsorogni a tésztáról. A sajt megint csak Trappista, aminek íze, mint a harmatos szellő ereje. Összességében egészen jó az összhatás, egy látványra bitangnak tűnő, ám könnyed lángosról van szó.

Árban 470 forint, ami kifejezetten kellemes, de ugyanez viszont nem mondható el az aluljáró hangulatára. Oké, hogy nem vízpart, de azért a Flórián téri aluljáró is nem hiába maradt le a város top10 legromantikusabb versenyéről. Ide főként klasszikus elképzelésekért jöjjünk, itt nem fogunk szuperújdonságokat találni egyelőre.

Cím: 1035, Budapest, Flórián téri aluljáró

LÁNGOS PAPA 

Helyszín az út, ahol hatalmas Apple és Louis Vuitton boltok is helyet kaptak. Igen, az Andrássy út majdnem közepénél járunk, ahol történetesen a Lángos Papa néven futó egységet is megtaláljuk, ami nem is apró, ahogy meglátjuk a belsőt. Láthatóan nem a bódé szintet akarták beszorítani a patinás környékbe, annál magasabbra tették a szintet. Korrekt, igényes belső, amihez egy meglepően nagy terasz csatlakozik.

Többfajta, de viszonylag ősi recept alapján készült lángosokat kérhetünk. Tányéron szervírozzák, ami mellé azonnal leteszik az evőeszközöket is. Egy igazi magyar azért kézzel eszi a lángost, de úgy, hogy a tarkója is tejfölös lesz vagy kétszer. Szép, nagy batár lángos, ami rogyásig van pakolva sajttal és persze tejföllel. Illatában néha megjelenik az Edami sajt jellegzetes aromája, de utána hirtelen el is veszik. Kóstolva egy jó olajos, tömény tésztát találunk. Sokadik falat után is fejünkben kérdőjelekkel ültünk, mivel néha édesnek tűnt az összhatás. Rettentően laktató és tömény. Az olaj végig megvan, ami ha párosul a nem kevés tejföllel, akkor igazán tud büntetni.

A nem éppen világbajnok esélyes lángos után, akkor pislogunk még nagyokat, amikor meglátjuk, hogy 1490 forintot kell egy darab sajtos-tejfölös lángosért kipengetni. Persze, nem egy utolsó vasútállomáson vagyunk, de akkor is talán ez erős. Sajnos cserébe még a lángos sem egy kifejezetten jól eltalált példány, így duplán bukó ez a mutatvány most.

Cím: 1061, Budapest, Andrássy út 38.

Ítélet

Tészta alapján különleges egyértelműen a LángosBáró alapja, illetve van csavar a Krumplis Lángos elképzelésében is. A Retro Lángos egy megnyugtató, erős összhatást ért el, így ők hárman kerültek az ajánlott kategóriába. Ezekre a helyekre nyugodtan térjünk be van, ahol inkább a nagyi féle elképzeléseket kapjuk, de van, ahol már a mai divatnak megfelelően újragondolt példányokat is kóstolhatjuk.

A heti felhozatal nagy kérdőjelét a Lángos Papa kapja. A lángos ezzel az édeskés beütéssel egészen „érdekes”. A fájdalmat náluk tovább erősítette a végösszeg is, de valamennyire fogjuk ezt a környék velejárójának, csarnokokban ennél durvább dolgokat is láthatunk. A Blaha közeli egység maradjon a hajnali félrészeg zombik törzshelye, nappal józanon oda sem igazán vágyakozik vissza az ember önszántából.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss