Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óriási felháborodást válott ki a Tesco legújabb lépése

default user icon
MME
Pofátlan lehúzás vagy bolygómegmentő tett? Ez a kérdés merülhet fel a Tesco vásárlóiban Nagy-Britanniában, ugyanis az üzletlánc úgy döntött, hogy az eddig ingyenes műanyag ruhafogasokért a jövőben pénzt kér.

Sokan vannak, akik imádják hazavinni azokat a műanyag fogasokat, amelyeken a ruhák az üzletben a fogason lógnak. Vannak szép számmal üzletek, ahol nem adják oda, még pénzért sem, máshol ellenérték nélkül csomagolják el a ruhával együtt. Ez utóbbi szolgáltatás megszűnését reklamálják az angliai Teso vásárlói, hiszen a jövőben 10 pennyt számítanak fel egy fogasért.

Az üzletlánc arra hivatkozik, hogy mindezt a bolygó védelmében teszik, ám ezt többen megkérdőjelezik.

„Az újrahasznosítás és a fenntarthatóság mindennapjaink szerves részévé vált, így döntésünk, hogy 10 pennyt kérünk a műanyag fogasokért, egyértelmű lépés a környezettudatos gondolkodás felé” – nyilatkozta a TESCO egyik magas rangú képviselője a ProfitLine cikke szerint.

A vásárlók és főleg a környezetvédelmi aktivisták szerint azonban a helyzet nem ennyire egyszerű. A vásárlók szerint ez egy újabb módszer arra, hogy még több pénzt csikarjanak ki tőlük, míg a környezetvédelmi hatás elenyésző és igen kétséges.

A környezetvédelmi szakemberek véleménye pedig az, hogy bár a műanyaghasználat csökkentése mindenképpen üdvözlendő, a valódi kérdés az, hogy a TESCO és más nagy láncok mennyire hajlandóak valódi lépéseket tenni a fenntarthatóság érdekében, ami túlmutat a kisebb költségek áthárításán a fogyasztókra. „Fontos megértenünk, hogy a környezetvédelem nem csupán a vásárlók vállán nyugszik. Az üzletláncoknak is felelősséget kell vállalniuk, és érdemi változásokat eszközölniük” – mondta egy neves környezetvédelmi aktivista.

Ami biztos: a 10 penny beszédtémát szolgáltat, és talán arra készteti a vásárlókat (is), hogy jobban odafigyeljenek a saját környezeti lábnyomukra.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss