Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz ragyogóan tiszta a térkő - 7 pofonegyszerű, filléres tipp a karbantaráshoz

default user icon
MME
A térkő az egyik legnépszerűbb kültéri burkolat. Viszont, ahhoz, hogy hosszú ideig látványos maradjon, rendben kell tartanunk. Mutatjuk a leghatékonyabb taktrítási tippeket!

1. A poros felületre

A könnyű szennyeződések eltávolításához elegendő a forró víz és egy seprű vagy kefe alkalmazása. Locsoljuk fel a térkő felszínét forró vízzel, majd használjuk a kefét vagy seprűt a szennyeződések sikáláshoz. Ez egy egyszerű, de hatékony módszer például poros felületek esetében.


2. Kiváló az ecet

Az ecet és víz keveréke tökéletes tisztítószer a térkőhöz. Keverjünk össze egyenlő arányban fehér ecetet és vizet egy permetezőbe. Spricceljünk ebből a mixből a foltos területekre, majd használjunk egy kefét a szennyeződések dörzsöléséhez. Hagyjuk hatni néhány percig, majd öblítsük le vízzel. Az ecet savas jellege segít eltávolítani a makacs foltokat és szennyeződéseket. Ecettel a makacs moha is eltávolítható a repedésekből és kő-közökből.

3. Szódabikarbóna, a jolly joker

A szódabikarbóna is remek természetes tisztítószer, kiváló az olajos, zsíros foltok ellen. Készítsünk pasztát a szódabikarbónából és vízből, majd vigyük fel ezt a pasztát a foltos területekre. Hagyjuk hatni legalább 10-15 percig, majd dörzsöljük át egy kefével. A kisebb részeket könnyebb egy fogkefével sikálni. A szódabikarbóna fehérít és a szagokat is megszünteti.

4. SÓ és citromlé - a nyerő páros

A só és citromlé keveréke szintén hatékony lehet. Szórjuk a foltos területekre a sót, majd facsarjunk rá frissen vágott citromlevet. A citromlé savas tulajdonságai segítenek megszabadulni a foltoktól. Dörzsöljük át, majd öblítsük le vízzel.

5. eső után felmosás

Nedves törölközőt vagy rongyot használhatunk a térkő vizes területeinek felitatására, például eső után. Egyszerűen helyezzük a nedves törölközőt a szennyezett területre, és nyomkodjuk meg, hogy felvegye a nedvességet és a piszkot. Ez segít megszabadulni a friss szennyeződésektől, és megakadályozza azok mélyebb beágyazódását a térkőbe.


6. Őrizzük meg a tisztaságot

Söpörjük le a térkövet legalább hetente egyszer, hogy ne álljon meg rajta a por a sár vagy a falevelek. A rendszeres söprögetés segít megelőzni a szennyeződések felhalmozódását és könnyebbé teszi a későbbi tisztítást.

+1 a nehéztüzérség: nagynyomású mosó

Érdemes beszerezni egy magasnyomású mosót, mert nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Tartsuk megfelelő távolságra a térkőtől, hogy ne károsítsuk a felületet. Az erőteljes vízsugár hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket, a koszt és a mohát. A nyomást tekerjük lejjebb a sérülő vagy repedezett térköveknél.

(Forrás: Fanny magazin, borítókép: Shutterstock )

Ezek is érdekelhetnek