Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teríts úgy mint a profik! Ünnepi vendégvárás mesterfokon

default user icon
MME
Bár a mindennapokban elég, ha az étel gusztusosan van tálalva, különleges alkalmakkor jó, ha tudjuk, hogyan kell az asztalt megteríteni, az evőeszközöket elhelyezni. Ha nemcsak finom ételekkel szeretnél készülni, hanem ízléses tálalással is, olvasd el tippjeinket, hogy a te ünnepi terítéked is látványos és tökéletes legyen!

Ezeknek a trükköknek az ismerete nemcsak akkor hasznos, ha vendégeket vársz, hanem akkor is, amikor egy elegánsabb alkalmi vacsorára vagy hivatalos. Ismerd meg az ünnepi teríték minden titkát, hogy ne csak a vacsorától, hanem az asztalod látványától is elaléljonak a meghívottak. 

A tökéletes terítés titkai

- Az asztalt úgy helyezd el, hogy az minden oldalról kényelmesen megközelíthető legyen, a világítás senkit se zavarjon, és ne kerüljön egyik vendég se az asztal lábához. Mindig pont annyi széket állíts az asztal mellé, ahány vendég várható!

- A terítő lehetőleg legyen világos, visszafogott, és az asztallapnál körülbelül 30-40 cm-rel nagyobb, hogy szépen kiterüljön, lelógjon.

- Figyelj arra, hogy az asztal közepe ne legyen telezsúfolva nagyobb, magasabb díszekkel, hiszen ez zavarhatja a szemben ülők beszélgetését. Egy virágkompozíció vagy néhány gyertya is szépen mutat.

- A terítést kezdd az ültetőtányérok elhelyezésével. Ezekre a nagyobb, lapos darabokra kerül majd az étkezéshez használt többi tányér. Használata azért ajánlott, mert biztos alapot ad a többi tányérnak, ráadásul megakadályozza, hogy a lecseppenő étel összekenje a terítőt.

- Ahhoz, hogy vendégek kényelmesen étkezhessenek, jó, ha a tányérok legalább 60-80 cm-re vannak egymástól. Az ültetőtányérra kerüljön előbb a lapos-, majd a mélytányér a leves számára.

- A következő lépés az evőeszközök elhelyezése. Ezek a tányér két oldalára, illetve a tányér fölé kerüljenek. Gondold át, milyen fogásokkal készülsz, és ezek sorrendjében tedd fel az evőeszközöket, kívülről befelé, a tányér irányába haladva. Ennek megfelelően a tányér jobb oldalán, a legtávolabb helyezkedik el a leveseskanál, lapjával az asztalon, mellette, beljebb, az élével a tányér felé néző nagykés, illetve a többi kés, amire még szükség lesz. A tányértól balra, legtávolabb a nagy-, majd a többi villa sorakozik. A tányér fölé kerüljön a desszerteskés és -villa, illetve kis- és a kávéskanál, szintén használat szerinti sorrendben kívülről befelé haladva. Ha előétellel is készülsz, akkor az ahhoz szükséges evőeszközök kerülnek a jobb és bal oldal legszélére.

- A teríték bal oldalára kerüljön egy kisebb ún. „zsemletányér”, közvetlenül a villa mellé, a tányér felső vonalának magasságában. Ezen tálald a fűszervajat, a kenyeret esetleg a savanyúságot.

- A poharak elhelyezésénél szintén a fogyasztás sorrendjére kell odafigyelni, illetve arra, hogy a vendéget semmi ne akadályozza a használatukkor. Az egyes fajtákat jobbról balra haladva, a vendég jobb kezéhez igazítsd. A főhelyen – a kés hegyénél – mindig a vizespohár áll, hiszen ebből iszunk a legtöbbször. Ettől balra áll a pezsgős- vagy a konyakospohár, majd a vörös- és a fehérboros poharak következnek. A sort a pálinkáspohár zárja.
Ne feledkezz meg a fűszerekről sem, ezeket helyezze a terítékhez illő tartókba, tálkákba.

Látványos dísz: a szalvéta

Miután az evőeszközöket és a poharakat sikeresen elhelyezted, a szalvéták is a helyükre kerülhetnek. A napi étkezésekhez választhatsz papírszalvétát is, ám a textilváltozat elegánsabb és praktikusabb, hiszen ezt a vendég akár az ölébe vagy a mellkasára is terítheti, megelőzendő a „baleseteket”. A szalvétát többnyire a „zsemletányérra” szokás felhelyezni, mindig a teríték bal oldalán, de kerülhet közvetlenül az abroszra is. A formája sokféle lehet.

Ha svédasztalos partit adsz

Ha több vendéget vársz, mint amennyien körbeülhetnék az asztalt, vagy kötetlenebb étkezést szeretnél, készülj „állófogadással”.

A főfogások falatocskák, hidegtálak legyenek. Ne szerepeljen a menüben leves, főzelék vagy késhasználatot igénylő hús.

A terítő érjen a földig.

Az asztaldísz lehet nagyobb is, hiszen a beszélgetést nem fogja zavarni. 

Az asztal középére kerüljenek az ételek kisebb tálakban, míg a tányérokat az asztal sarkainál helyezd el egymásra pakolva. A közelükbe tedd az evőeszközöket egymás mellé.
Inkább több kisebb tányér-, evőeszköz- és ételcsoportot képezz, hogy a szedés kényelmes legyen és ne alakuljon ki tömeg egy-egy helyen.

A szalvétákból is készíts kis szigeteket.

Ne feledkezz meg a szeletelt kenyérről, a pékáruról sem. Textilszalvétával takarjuk le a több pontra kitett kosárkákat, hogy ne száradjanak ki.

A poharak, az italok lehetőleg külön asztalon legyenek, szintén szigetszerűen elrendezve, hogy minél többen hozzájuk férhessenek.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss