A húst és a karfiolt megmossuk. A húst falatnyi darabokra vágjuk, a karfiolt rózsákra bontjuk. A pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk.
A karfiolt félpuhára főzzük forrásban lévő sós vízben. Ezután leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. A pórét megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a csirkemellet, és aranyszínűre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
A vajat megolvasztjuk, világos színűre megpirítjuk rajta a lisztet. Kis adagokban hozzácsorgatjuk a meleg tejet, közben mindig simára keverjük.
Megsózzuk, ízesítjük egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és kevergetve néhány percig közepes lángon forraljuk. Levesszük tűzről, és a mártásba forgatjuk a sajtot.
A pórés csirkét kivajazott tűzálló tálba terítjük, és elosztjuk rajta a karfiol rózsákat. Rálocsoljuk a sajtos besamelmártást, végül az egészet arany barná sütjük 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt. Azonnal tálaljuk.