Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tepertős-szilvalekváros kalap

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük 1 kávéskanál sóval, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl joghurtot/kefirt meglangyosítunk, simára keverjük a cukorral, az élesztővel és 1 tojással. A liszt közepébe öntjük, környezetéből egy kevés lisztet keverünk hozzá, és konyharuhával letakarva hólyagosodásig kelesztjük-felfuttatjuk, azaz kovászt készítünk.

A liszthez adjuk a maradék langyos joghurtot/kefirt, összegyúrjuk.
Közepesen lágy tésztára van szükségünk. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, 30 percet kelesztjük.

A darált tepertőt elkeverjük 1 kávéskanál sóval és 1/2 kávéskanál borssal. A szilvalekvárt (ha nem eléggé *sütésálló*) összekeverjük 1-2 tojássárgájával, hogy ki ne folyjon a kalapkákból.

A megkelt tésztát kissé kihúzogatjuk, tetejére simítjuk a tepertőkrémet, erőteljesen belegyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Pihentetés nélkül vékony lappá nyújtjuk, 8-9 cm-es pogácsaszaggatóval kb. 40 db korongot szúrunk ki belőle.

A félretett tojásfehérjével vékonyan lekenjük, közepükre 1-1 kiskanál szilvalekvárt halmozunk, szegélyüket felhajtjuk, és 3 ponton, afféle háromszögletű spanyol kalap módjára összecsippentjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, konyharuhával letakarva 25-30 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kalapkák tetejét megkenjük tojássárgájával, közepükre 1-1 felezett diót illesztünk, és kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

Megjegyzés

Lajos Mari receptje, hamar kedvencemmé vált. A tepertős pogácsa tésztájából, sűrű szilvalekvárral töltött süteményre a dió teszi fel a koronát. - Szörpi1

Ezek is érdekelhetnek

Friss