Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tepertős pogácsa

> 90 perc
bonyolult
átlagos
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A liszteket és a tepertőt összemorzsoljuk egy tálban, és a közepébe egy mélyedést fúrunk. Ebbe helyezzük a zsírt, a tejfölt, 1 db tojást, a sót, a borsot, a cukrot, végül a langyos vízben feloldott élesztőt. Összegyúrjuk, és kidagasztjuk.
  2. A tepertős tésztát a tálban hagyjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelesztjük. Ezt követően átgyúrjuk, kerek cipóvá formáljuk, és a gyúrótáblán 2–3 percig pihentetjük, majd 2,5-3 cm vastagságúra kinyújtjuk.
  3. A tészta tetejét késsel berácsozzuk, és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tepertős pogácsák  tetejét megkenjük a felvert tojással.
  4. A tepsit meleg helyre tesszük, és a tepertős pogácsákat további 30 percig kelesztjük. Ezután a pogácsák tetejét újra lekenjük tojással, és 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. 20-25 perc alatt készre sütjük.

    Még több pogácsarecept >>> 

    A legfinomabb sós vendégvárók >>> 

    Videóreceptek >>> 

Megjegyzés

Ízlés szerint az aroma miatt esetleg tehetünk bele 2 teáskanál sütőrumot. Miután a tésztát jól kidolgoztuk és lágy állagú lett, akkor adjunk hozzá lisztet, ha kemény a tésztánk, akkor víz hozzáadásával tudunk rajta lágyítani.

33x33 cm-es tepsin 22–24 db pogácsát kapunk. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss