Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tényleg tök jó a tök!

default user icon
MME
Időnként elmélázom bizonyos szavakon vagy mondásokon, és most, hogy egy tökös ételt készítettem, eszembe jutott, milyen sok sokszor is mondjuk valamire, hogy ez tök jó. Honnan ered ez a kifejezés, miért mondjuk pont azt, hogy tök jó, és nem például azt, hogy cékla jó vagy répa jó?

Bár a többi is remek alapanyag, de a tök, az tényleg tök jó. Van egy barátom, aki esküszik arra, hogy a tökmag Isten a zsebéből potyogott a földre, és annál egészségesebb dolog nincs a világon, és ha együtt ücsörgünk egy kocsmában, rendszeresen teleköpködi a hamuzót tökmaghéjjal. Aztán utánanéztem, és valóban, a népi gyógyászatban nálunk is kivívta magának a helyet a tökmag. Esszenciális zsírtartalma vértisztító hatással rendelkezik, ezért felettébb hasznos a köszvény ellen, és fokozza az A-vitamin felszívódását is. Régen, mikor az emberek még fogyasztották a tökmagot, nem ismerték a prosztata gyulladás és megnagyobbodás problémáját. A tökmagolaj kiváló szer az agyi keringés megfelelő állapotának megőrzése, a koleszterinszint csökkentésére, a szívinfarktus megelőzésére, illetve a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megelőzésére és panaszainak enyhítésére.

A tökmagnak - ahogy magának a töknek is - több olyan fajtája van, amit a konyha is felhasznál. Volt idő a kísérletezésre, hisz a tök nemcsak tök jó, de tök régi is. A görögök és a rómaiak leírásai szerint a tököt már az ókorban ismerték és kedvelték. A Közép- és Dél-Amerikai ásatások pedig arra utalnak, hogy 6-8000 évvel ezelőtt valódi tökkultúra korszak létezett. Az étkezési célú felhasználás mellett pl. lopótökből nemcsak lopókat, hanem kanalakat, merítőeszközöket, evő- és tárolóedényeket készítettek. Halászatnál úszóként szolgált. Még hangszert is állítottak elő belőle. Csak ezután ment Kolumbusz Kristóf Amerikába, és a kultúrformát magával hozta Európába. Néhány évtized múlva a tök egész Dél- és Közép-Európában elterjedt.

Tökmagos kalács tökmagfagyival

Hozzávalók 8 személyre:
A tökmagos kalácshoz:

7 db tojás   
15 dkg kristálycukor  
20 dkg tökmag   
5 dkg zsemlemorzsa  
2 evőkanál liszt   
20 dkg lekvár    

A tökmagfagylalthoz:
50 dkg vaníliafagyi  
1 dl pirított tökmagolaj 
5 dkg tökmag

Elkészítés: Először a tojást és a cukrot habosra verjük. A ledarált tökmagot, a morzsát és a lisztet óvatosan hozzákeverjük, formába öntjük, és kb. 150 fokon 40 percig sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, a közepén kettévágjuk, és megkenjük lekvárral. Lekvár helyett használhatunk nutellát, vaníliakrémet vagy túrót is.

A fagyit érdemes előre elkészíteni: a vaníliafagyi felét enyhén felolvasztjuk, a tökmagolajjal és a tökmaggal összekeverjük. A maradék vaníliafagylaltot felkockázzuk, és a tökmagos fagyival félig-meddig összeforgatjuk, majd visszarakjuk a fagyasztóba 2 órát hűlni.

A kalácsot a fagyival tálaljuk.

A tökmagolajról

A magokból készült tökmagolaj magas telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően növeli testi és szellemi teljesítményünket. A fagyihoz felhasznált pirított tökmagolaj zöld színű, maga a magja is zöld, és nincsen igazán héja, csak egy hártya van rajta. Ez az olaj az ún. stájer olajtökből (vagy héjnélküli olajtök) származik, ami állítólag egy mutáns, melynél a maghéj nem fásodott el és nem vastagodott meg. Ezért van a tipikus olívazöldtől sötétzöldig terjedő kinézetük. Csak egy jó tanács a hölgyeknek: vigyázzunk ezzel az olajjal, nincs az a mosópor a világon, ami a tökmagolajfoltot kiszedi.

A tökmagból nyerhetünk olajat pirítás nélküli préseléssel is, de valahogy a pirított magvakból nyert olaj sokkal jobb. A pirítástól jellegzetes illatot és ízt kap a mag, ami így sokkal finomabb. Lehet kapni 100%-os tökmagolajat, de sokszor hígítják más olajokkal is. Egyrészt mert nagyon sűrű, másrészt mert nem is éppen olcsó mulatság, a tömény tökmagolaj literje kb. 4000 Ft. Magyarországon amúgy kitűnő olajokat készítenek tökmagból, főként Zala megyében, és szlovén szomszédaink is tök jó tökmagolaj szakemberek.

Kis szlovén kitérő

Ahogy átlépünk a szlovén határon remek töktermő területek vannak. Ha pedig egy picit tovább megyünk, eljuthatunk egészen Jeruzsálemig, és rá fogunk jönni, hogy Makó nincs is olyan messze Jeruzsálemtől. Nem kell ugyanis Izraelig menni, maradunk Szlovéniában, ugyanis itt is van egy Jeruzsálem. A városka a nevét azért kapta, mert az itt átvonuló keresztes lovagok szerint pont úgy nézett ki, mint a „másik” Jeruzsálem.

A helynek remek mikroklímája van, hasonlít a mi Tokajunkhoz, és itt is kitűnő késői szüretelésű borokat készítenek. Remek itt a chardonnay vagy a sauvignon blanc. Mi, magyarok, talán azért nem hallottunk még róla, vagy legalább is nem sokan, mert a szlovének ezekből a remek borokból igen keveset adnak el. Megisszák ők maguk, és a piacon legfeljebb a tavalyi vagy tavalyelőtti borok kaphatóak. Erről jut eszembe, hogy a szlovéneknek van egy vicces boruk, a „cvicsek”. Ez egy alacsony alkoholtartalmú, viszont magas savtartalmú vörösbor, főleg szódával, de sokszor anélkül is iszák - és szinte egész nap. Egy szlovén mondás szerint Dolenska vidékein azért harangoznak éjfélkor, hogy az emberek ne felejtsenek el a másik oldalukra fordulni, nehogy az egész nap folyamán bekortyolgatott bor kimarja a gyomrukat.

Miért éppen tökmagfagyi?

No de térjünk vissza a tökre. A tökmagfagyi talán első hallásra nagyon merész, de manapság már rengetegféle fagyi van. Létezik spárgafagyi, tonkababfagyi, de én már kóstoltam parmezánfagyit és paprikafagyit is. Szinte minden zöldségből lehet fagylaltot is készíteni.

Ez a tökmagfagyi természetesen többféle édesség mellé is feltálalható. Jó passzol kalácsokhoz, szuflékhoz, és magát a tökmagot fel lehet használni akár teasütemények készítéséhez is. Egyszer érdemes kipróbálni, hogy egy klasszikus almás pitéhez nem sima fagyit adunk körítésként, hanem tökmagfagyit. Remekül összepasszolnak.

Praktikus tökmag

A tökmagban még az a szép, hogy minden része felhasználható.  Miután kipréselik a tökmagot és kinyerik belőle az olajat, megmarad az ún. pogácsa. Ez a tökmagnak az összepréselt maradéka, amit általában állati takarmányozásra használnak. Még ezt a részét is tudja a konyha hasznosítani. Jól lehet vele panírozni húsokat vagy akár sajtot is. Erről jut eszembe, hogy a következő receptem egy tökmagkéreg alatt sült sertésszűzpecsenye lesz, úgyhogy a tökkedvelők kiélhetik vágyaikat.

Az én drága barátom szerint - aki ugye a hamuzóba köpködi Isten ajándékát - a tökmag a legjobb nyugtatószer. Ennek nem tudom, vannak-e orvosi bizonyítékai, de ő esküszik rá, hogy serkenti a gondolkodását, hisz a tökmagevés közben mást sem tesz, mint az Élet Nagy Dolgain elmélkedik, és biztos benne, hogy nyugtat is, hiszen rém aprólékos dolog kiszedni a magvakat a héjukból. A telítetlen zsírsavak megelőzik az elhízást, csökkentik az agyér-elmeszesedésre való hajlamot, szóval az én barátom tudhat valamit az életről. Ezek után én mi mást tanácsolhatnék: fogyasszatok sok tökmagot, akár fagyiban is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss