Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tény a fertőtlenítésről, amit mindenkinek tudnia kell

A megfelelő fertőtlenítés kiemelten fontos a mindennapokban, járvány idején pedig még inkább. Ám nem egy félreértés kering a témával kapcsolatban...Itt az idő, hogy tisztázzuk őket!

Nem a vécé a legkoszosabb

Az, hogy a vécé a lakás legpiszkosabb pontja, egy olyan tévhit, ami évtizedek óta tartja magát. Pedig ez nem igaz. Laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy míg a vécé átlagosan 20 egységnyi baktériumot tartalmaz, ez a szám például a telefonoknál sokkal magasabb, 140.

Ehhez az is hozzájárul, hogy mivel belénk rögzült, hogy a vécében hemzsegnek a baktériumok, kifejezetten gyakran tisztítjuk. Ez persze jó, csak emellett érdemes odafigyelni azokra a tárgyakra és eszközökre is, amikhez a leggyakrabban hozzáérünk, például mobileszközök, kilincsek, kapcsolók… Mert értelemszerűen ezek jelentik a legnagyobb veszélyforrást.

A kevesebb több lehet

Nem lesz erősebb az immunrendszered, ha a lakásod mindig patyolattiszta, a gyerekedé pedig pláne nem. Már réges-régen kimutatták, hogy már kisgyermekkorban érdemes találkozni bizonyos mennyiségű kosszal, az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez. Azért nem jó otthon a teljesen steril környezet, mert hozzászokik a szervezet, de sehol máshol nem lesz minden olyon tiszta.

AZ ESZKÖZÖK IS FONTOSAK

Azt hiheted, hogy jót tettél vele, ha mindent jó alaposan áttöröltél, de egyáltalán nem mindegy, hogy mivel. Mert, ha nem tisztítod megfelelően a takarítórongyokat vagy szivacsokat, nemhogy nem fertőtlenítesz velük, de épphogy még több szennyeződést kensz szét szerte a lakásban.

Ami erősebb nem biztos, hogy hatékonyabb

A különböző tisztitószerek flakonkájain egyre nagyobb betűkkel hirdetik, például, hogy „extra erős tisztitóhatás” vagy a „legnagyobb hatékonyság”. Pedig ezekkel valójában semmivel nem érsz többet, egy otthoni takarításnál, mintha természetes szereket használnál, mondjuk szódabikarbónát, teafaolajat vagy grapefruitmagcseppet.

A kézmosást semmi sem helyettesíti

A kézmosásról nagyon sokat hallottunk az utóbbi időben. Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak akkor kell alaposan kezet mosni, ha várunk valahol, hanem időnként akkor is, ha otthon vagyunk, hogy biztosan ne hordjunk szét a kezünkkel semmit a lakásban - például, ha beleköhögtünk, vagy háziállatot simogattunk. Az is lényeges, hogy a kézfertőtlenítő gélre ilyenkor nincs szükség, azoknak olyan helyzetben vehetjük hasznát, ha éppen nem tudunk kezet mosni. De az alapos, meleg vizes, szappanos kézmosásnál semmi sem hatékonyabb.

HÁZI FERTŐTLETNÍTŐSZERT GYÁRTANÁL? EZEKET TILOS ÖSSZEKEVERNI, MERT KÓRHÁZBA KERÜLHETSZ!>>> 

EZEKET FERTŐTLENÍTSD AZ OTTHONODBAN JÁRVÁNY IDEJÉN>>> 

A TÚL STERIL SEM JÓ - ÍGY HASZNÁLD HELYESEN A KÉZFERTŐTLENÍTŐKET!>>> 

Ezek is érdekelhetnek