A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Közben az élesztőt 3 dl meleg vízbe morzsoljuk és kevergetve feloldjuk. A lisztet elvegyítjük a sóval, majd hozzáadjuk azt élesztős folyadékot, és simára gyúrjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kelni hagyjuk kb. 30 percig.
Ha szeretnénk tenni bele, finomra aprítjuk a lecsepegtetett szárított paradicsomot és olajbogyót. A megkelt tésztát alaposan átgyúrjuk, beledolgozzuk a paradicsomot és az olajbogyót, majd téglalap alakúra kilapítjuk. A tésztalapot 2/3-át hosszában behajtjuk és lenyomkodjuk. Ráhajtjuk a szemközti 1/3-ot, és ismét lenyomkodjuk. Végül középen félbehajtva hengerré sodorjuk.
A megformázott bagettet lisztezett tepsibe fektetjük, a tetején ferdén bevagdossuk, és szóróflakonból vizet permetezünk rá. Az előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd ismét megspricceljük, és a 200 fokra visszakapcsolt sütőben aranybarnára sütjük kb. 15 perc alatt.