Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kedvenc téli desszertünk: a sült alma!

Megsütheted önmagában vagy töltve, édesítheted mézzel vagy kínálhatod vaníliaszósszal –mindenki szereti. Nincs is annál jobb, mint amikor zimankós napokon belengi a lakást az illata! Egyszerű elkészíthetőségének köszönhetően is nagy népszerűségnek örvend, ráadásul könnyen variálható és a töltelék hozzávalói tekintetében tág teret enged a kreativitásnak.

Így készítsd

Alaposan mosd meg az almákat, és kiszúróval távolítsd el a magházukat, hogy a gyümölcsök egyben maradjanak.
Az üregekbe kanalazz tetszőleges tölteléket, majd ültesd az almákat tűzálló tálba vagy sütőpapírral leterített tepsibe, és süsd őket a 200 fokra előmelegített sütő középső részében 25-30 percig. A sütési idő az almák nagyságától függően változhat.

Praktikus tanácsok

A tálba vagy tepsibe helyezés előtt vágd egyenesre az alma alját, hogy sütés közben stabilan álljon.
Több finomság fér bele, ha megskalpolod, és üreget vájsz bele a töltelék számára.

Savanykás almából az igazi

Sült almát régen csak téli tárolásra alkalmas fajtákból készítettek. Ezek a nyári almákhoz képest több savat tartalmaznak, és savanykás ízükhöz jól illenek az édes töltelékek és szószok.

Töltelékek

Kezdetben az almát a magházával együtt, egészben sütötték mindaddig, amíg a héja megrepedt. Ekkor kivették, megszórták cukorral és azonnal fogyasztották. Manapság se szeri, se száma a különféle változatoknak. A dióval, mandulával, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel megtömött sült almát téli estéken forralt borral, punccsal kínálhatod. Akár a tölteléket is megbolondíthatod alkohollal.


 
A mézes diós töltelékeket az adventi sütéshez használt fűszerekkel – fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, vaníliával – ízesítheted.

Édesszájúként a kedvenc dzsemedet is a kivájt almába töltheted.

 Kísérletező típus vagy? Alkoss krémsajtos vagy camembert-es tölteléket!


Szószok

A gyerekek imádják vaníliás öntettel, a felnőttek díjazzák a borsodót. 

 még több sült almás recept >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss