Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teleetted magad? Itt a gyógyír a gyomrodnak!

default user icon
MME
Tudtad, hogy a kapor nem csupán fűszerezésre kiváló, hanem csodás gyógynövény is? Megmutatjuk, mire és hogyan használhatod!

A kapor, ez az aromás fűszernövény nem csak a halak vagy zöldségek ízesítésére használható, az egészségi állapotunkra is jó hatással van. Az uborkafűnek is nevezett kapor legismertebb tulajdonsága, hogy rendkívül nyugtató, mert illóolaja ellazítja az izmokat. Különösen az emésztőrendszerre nézve kedvező: a gyomorrontás, a puffadás, a bélgörcsök és a hányinger kezelésére, a kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére használják.

Gyógyszer a természetből  

A kapor az ásványi anyagok közül is igen sokat tartalmaz: van benne például vas, mangán és kalcium, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb. Említésre méltó még az élelmirost-tartalma, amely hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

Mire ügyelj vásárláskor?

Leszedése után a kapor nagyon hamar fonnyadásnak indul, ám ekkor is ugyanolyan jól használható ízesítésre és gyógyhatásait is megtartja. A sárgásra fakult kapor viszont már régi szedésű, ilyet ne vegyél meg! A friss növényt állítsd vízbe, vagy tekerd nedves konyharuhába, és tedd a hűtőszekrénybe.

Így használd! 

A kapor jellegzetes illatú és zamatú levelei kitűnően illenek a halakhoz,
a főzelékekhez, a szószokhoz és a salátákhoz. Aromája könnyen elillan, ezért csak a főzés végén szabad az ételhez adni. A magyar konyha is számos jellegzetes kapros étellel büszkélkedhet, ilyen például a tökfőzelék vagy a kapros túrós rétes. Kelet-Európa sok országához hasonlóan hazánkban is a savanyúságok nélkülözhetetlen adalékának számít.

Tea szárított kapormagból  

A kapormag tea igazi gyógyír azoknak, akik gyakran küzdenek puffadással. Egy kiadós ebéd után is jótékony hatású lehet. Ehhez forrázz le 1 teáskanál szárított herbát 1 csésze vízzel, majd 10 perc után szűrdd le. A teát langyosan, apró kortyokban kell meginni. Hathatós segítség menstruációs görcsök, gyomorbántalmak, émelygés, felfúvódás esetén, szoptatáskor pedig szabályozza a tejképződést.

Még többet szeretnél tudni a fűszerekről? Olvass tovább >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss