Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejszínes tyúkmellcsíkok párolt zöldségekkel és galuskával

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tyúkmellhez:
  • 1 tyúk melle kifilézve (kb. 80 dkg)
  • 2 x 15-20 dkg vöröshagyma
  • 30 dkg csiperkegomba
  • kevés étolaj
  • morzsolt majoranna
  • őrölt fehérbors
  • ételízesítő ízlés szerint
  • késhegynyi őrölt nagyon erős paprika (elhagyható)
  • 2-3 teáskanál liszt
  • 2-3 dl főzőtejszín
  • A párolt zöldséghez:
  • 1 nagyobb szál sárgarépa
  • 1 nagyobb szál fehérrépa
  • 1 tyúktojás méretnyi zeller
  • 10 dkg zsenge zöldborsó
  • 10 dkg vöröshagyma
  • étolaj
  • bors
  • ételízesítő
  • őrölt erős paprika ízlés szerint (elhagyható)
  • A galuskához:
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • szükség szerinti mennyiségű víz
  • 1-2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: A tyúkmellet hideg vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük és vékony csíkokra vágjuk. 15-20 dkg vöröshagymát tisztítás után apró kockákra vágunk, a másik 15-20 dkg-ot pedig nagy kockákra aprítjuk. A gombát megmossuk, majd félbe vágjuk és tönkjével együtt vékony szeletekre szeleteljük.

Egy megfelelő méretű lábosban kevés olajon pici só hozzáadásával üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majoránnával megszórjuk, rátesszük a húst, majd fehéredésig pirítjuk. Ezt követően rövid lével pároljuk, közben fehérborssal és ételízesítővel is ízesítjük. Ügyeljünk arra, hogy mire a hús majdnem puha, ne legyen rajta csak minimális lé.

Egy másik edényben kevés olajon pici só hozzáadásával megfonnyasztjuk a nagy kockára vágott hagymát, megszórjuk majoránnával, borssal, ételízesítővel, ráöntjük a gombát, tehetünk bele őrölt erős paprikát - lehetőleg ne pirosat -. Ha majdnem kész, félretesszük.

Amikor a hús majdnem kész, hozzáadjuk a pirított gombát, összekeverés után megszórjuk a liszttel, 1-2 perces kevergetés követően ráöntjük a tejszínt, ha kell, pici vizet is adhatunk hozzá. Még 5 percig főzzük, vigyázva arra, hogy le ne égjen.

Amíg a hús és a gomba párolódik, a megtisztított zöldségeket nagyon vékony szeletekre vágjuk - legjobb a zöldséghámozó erre a célra. 1 nagyobb hagymát megtisztítunk, félbevágjuk, és ezt is felszeleteljük. Egy megfelelő méretű serpenyőbe öntjük a zöldségeket, kevés étolajjal meglocsoljuk, amikor pirulni kezd, ízesítjük a felsorolt fűszerekkel, és fedő alatt roppanósra pároljuk.

Mindezek mellett elkészítjük a galuskatésztát a hozzávalókból, és lobogó sós vízbe szaggatjuk, ha megfőtt, tálba szedjük, és meglocsoljuk olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze.

A tejszínes ragut a galuskával és a párolt zöldségekkel tálaljuk.

Megjegyzés

Érdemes beszerezni sárga színű erős paprikát, és azt megdarálni otthon. Egyszerűen leszedjük a szárát, darabokra tördeljük, és a régi öreg kávédarálóval megőröljük. Piacon biztosan lehet találni fűzérbe fűzve. Ezt a fajtát jobban szeretem használni, mint a pirosat, mert nem változtatja meg az ételek jellegzetes színét.

A receptet és a fotót T. - t.vica

Ezek is érdekelhetnek

Friss