Elkészítés: A narancsos piskótához a tojássárgákat keverjük ki a 4 dkg cukorral, és adjuk hozzá a narancs levét és héját. A fehérjét verjük habbá a 20 dkg porcukor hozzáadásával, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, keverjük bele a sütőporos lisztet, majd az olvasztott vajat. A tésztából 2 egyforma lapot sütünk zsírpapírral bélelt tepsiben (a legnagyobb tepsünket vegyük elő), és 170°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt (tűpróba) süssük meg.
Hagyjuk kicsit kihűlni és a sütés közben keletkező felső kérget vágjuk le róla a további használat előtt. Vágjuk 6-6,5 cm széles csíkokra, kb. 10 csík kell, és kenjük meg szilvalekvárral. Nekem fahéjas szilvalekvárom volt, ezzel még különlegesebb íze lett. Tekerjük fel spirálformára!
A csokis piskótához az előző piskótához hasonló módon készítsük el a csokoládés piskóta tésztáját. Zsírpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kerek tortaformában süssünk 2 tortalapot, előmelegített 170°C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt (tűpróba).
Hagyjuk kihűlni, majd - mint az előző tésztánál - erről is vágjuk le vékonyan a kérget!
A krémhez keverjük össze a zselatint a vízzel, és kis lángon melegítsük olvadásig. Egy kicsit hűtsük ki. A jól behűtött tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként adagoljuk hozzá a porcukrot és a vanília-kivonatot, majd a zselatint is. Kemény, stabil tejszínes krémet fogunk kapni.
Állítsuk össze a tortát:
- csokoládés piskótalap
- egy réteg habkrém
- a narancsos piskótaspirál (szilvalekvárral lekenve)
- egy réteg habkrém
- csokoládés piskótalap
Végül pedig az egész tortát vonjuk be a maradék krémmel, és díszítsük ízlés szerint!