Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejszínes-szederkrémes torta laktózmentesen

30 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A kakaós tésztához:
  • 8 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor (20-22%-os)
  • 6 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 5 dkg laktózmentes vaj
  • 5 dkg laktózmentes natúr joghurt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál rum
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 30 dkg friss szeder
  • 5-6 dkg cukor
  • 3 dl laktózmentes habtejszín (30%-os)
  • 1,5 dl laktózmentes tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dkg laktózmentes vaj
  • 1 db citrom leve
  • néhány friss mentalevél

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk. A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesimítjuk egy 24 cm-es, előzőleg kivajazott, kilisztezett tortaformába.
  2. Előmelegített sütőben, 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van. Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.
  3. A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük, majd villával összetörjük és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.
  4. A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, feltesszük a a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a szederlevet, és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben néha megkevergetjük egy habverővel, hogy szép sima legyen.
  5. A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük. A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap szederszemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Megjegyzés

Ezt a finom desszertet laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Akik pedig még egészségesebben szeretnék elkészíteni, cseréljék le a cukrot édesítőszerre.
Ha biztosra akarunk menni, keverhetünk egy teáskanál zselatint a krémhez, hogy jobban megdermedjen). De szerintem anélkül is működik, ha nem törjük össze a tejszínhabot, amikor hozzáadjuk a krémhez és tényleg hagyjuk egy éjszakát a hűtőben dermedni.
Ez az egyszerű kakaós-vajas tésztára álmodott, tejszínnel dúsított szedres süti, mindenkinek ízlik, mivel nagyon könnyű és nem túl édes. A tésztáján érződik kissé a rum, ami a jó minőségű kakaóporral nagyszerű egységet alkot és nagyon kellemes alapja a tejszínes szederkrémnek, amit a citrom tesz kissé pikánssá. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss