Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejszínes fokhagymakrémleves III.

3 5/5
30 perc
egyszerű
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 egész fej közepes méretű fokhagyma, de készülhet kettőből is
  • 3 dl 20%-os zsírtartalmú főzőtejszín
  • 1,7 liter víz
  • őrölt fehérbors
  • morzsolt kakukkfű
  • aprított petrezselyemlevél
  • reszelt citromhéj
  • A rántáshoz:
  • étolaj (min. fél deci)
  • liszt (lehetőleg rétesliszt), min. 3 evőkanálnyi
  • A tálaláshoz:
  • frissen reszelt (lehetőleg füstölt) sajt
  • pirított kenyérkocka

Elkészítés

Elkészítés: A lehéjazott fokhagymagerezdeket citromreszelőn lereszeljük, a reszelőrezisztens darabokat késpengével szétnyomjuk és a reszelményhez adjuk, majd az egészet félretesszük. Nagyobb fazékban, amiben a levest is főzni fogjuk, rántás gyanánt olajat forrósítunk, lisztet szórunk rá, és közepes lángon kb. 1 percig folyamatosan keverjük.

A tűzről levéve beleöntjük a reszelt fokhagymát, megkeverjük, és visszatesszük a tűzre. Másfél percig folyamatosan kevergetve pirítjuk, ha cupákos, nehéz keverni, étolajjal hígítjuk.

A tűzről levéve, folyamatos keverés mellett felöntjük a fokhagymás rántást 1,7 liter HIDEG vízzel. Visszatesszük a hőforrásra, belecsurgatjuk a tejszínt, majd fűszerezünk: Pistuc 2 csapott teáskanál sót, 0,5 teáskanál őrölt fehérborsot, 2 teáskanál morzsolt kakukkfüvet, fél citrom héját és 1 csokor aprított petrezselymet szokott beletenni.
Alapos keverést követően fedő alatt, gyenge közepes lángon főzzük tovább (csak ki ne fusson). Párszor véletlenszerűen belekavarunk. Néhányat rottyantunk rajta, majd elzárjuk alatta a gázt.

Frissen reszelt füstölt sajtot és pirított kenyérkockát kínálunk hozzá.

Megjegyzés



A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz.
- pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss