Elkészítés: A lehéjazott fokhagymagerezdeket citromreszelőn lereszeljük, a reszelőrezisztens darabokat késpengével szétnyomjuk és a reszelményhez adjuk, majd az egészet félretesszük. Nagyobb fazékban, amiben a levest is főzni fogjuk, rántás gyanánt olajat forrósítunk, lisztet szórunk rá, és közepes lángon kb. 1 percig folyamatosan keverjük.
A tűzről levéve beleöntjük a reszelt fokhagymát, megkeverjük, és visszatesszük a tűzre. Másfél percig folyamatosan kevergetve pirítjuk, ha cupákos, nehéz keverni, étolajjal hígítjuk.
A tűzről levéve, folyamatos keverés mellett felöntjük a fokhagymás rántást 1,7 liter HIDEG vízzel. Visszatesszük a hőforrásra, belecsurgatjuk a tejszínt, majd fűszerezünk: Pistuc 2 csapott teáskanál sót, 0,5 teáskanál őrölt fehérborsot, 2 teáskanál morzsolt kakukkfüvet, fél citrom héját és 1 csokor aprított petrezselymet szokott beletenni.
Alapos keverést követően fedő alatt, gyenge közepes lángon főzzük tovább (csak ki ne fusson). Párszor véletlenszerűen belekavarunk. Néhányat rottyantunk rajta, majd elzárjuk alatta a gázt.
Frissen reszelt füstölt sajtot és pirított kenyérkockát kínálunk hozzá.