Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Muszáj megvenni az eredetit? Itt a nagy tejszeletteszt!

A tejszeletek olyan ősi magyar hagyományokkal nem bírnak mondjuk, mint egy gulyásleves, de cserébe előszeretettel tekintünk úgy rájuk, mint egy nassolni valóra, amit a nap bármely szakában fogyasztunk. Gyártásuk során olyan sziklaszilárd törvényeket nem kell betartani, s ennek az az eredménye, hogy egészen vegyes mezőnnyel találjuk magunkat szemben. De nem riadtunk meg, végigkóstoltuk mindet!

Vannak, ahol a tejes tölteléket helyezik előtérbe, de van olyan is, ahol főként a piskóta uralkodik, több vagy éppen kevesebb kakaós élménnyel megtoldva. Tejszelet, tejes szelet vagy, akár, lehet snack is a neve - mi egy kalap alá vontuk őket, és ezekből építettük fel a mostani teszt névsorát.

Két fő szempontot figyeltünk mindegyik alanynál: mennyire érezni tejesnek, és milyen a piskótája. Mindegyik közvetlenül felbontás előtt került ki a hűtőből, egyiket sem hagytuk, hogy felmelegedjen, boncasztalra vágtuk őket, még mielőtt a hűtő ajtaja visszacsukódott volna.

Pöttyös – Tejsüti

Csomagolása alapján, mintha 3 enyhén hajlított OSD lap közé egy adag hungarocell lenne töltve. Szokásos pöttyeink szerencsére megvannak. Leírása meglehetősen komplexnek mondható, ugyanis a százalékokat összeadva simán 100 százalék fölé kerülünk - szóval itt valami titkos kódolást kell keresnünk. Ezt ezúttal nem fejtettük meg, de legközelebb lehet, hogy felhívjuk a gyártót. A lényeg, hogy kapunk teljes tejet, sűrített tejet, mézet, kakaóport.

Kibontva rögtön a mosogatószivacs szó jut az eszünkbe: megfogva, kissé rugalmasan reagál a szorításra. Szerencsére, ennél az íze azért jobb, enyhén kesernyés a csokitól, de a tejes rész, a krémességével, feldobja az egészet. A piskóta puha, kellemes érzést ad a rágcsálása.


TESZT! EGY SAJÁTMÁRKÁS PISKÓTATALLÉR MEGSZORONGATTA A PILÓTÁT >>>  
Zott – Monte

A dizájnról sokat nem tudunk elmondani: minimál barna foltok, a közepén pedig a megszokott OSB lapok között a krém maga. Mellette egy mogyoró utal a krém ízesítésére. Teljes tejből 22 százalék birizgálja ízlelő szerveinket, teljes tejporból 3,4 százalék, kakaóporból 2,6 százalékban van jelen a buliban. A mogyorókrém csekély, 1,2 százalékos jelenlétet tud, és az egészre még érkezik 0,5 százalék tejcsoki is.

Ránézésre, ez sokkal magasabb és tömzsibb, kevésbé terül el a boncasztalon. A piskóta egy kicsit vastagabb,  mégis puha. Így, hogy ebben pont fordítottak az arányok, azaz, a tejes rész van többségben, krémesebbnek hat az egész.

 
VAN OLYAN MOGYORÓKRÉM, AMI KÉPES LENYOMNI A NUTELLÁT? TESZTELTÜK! >>> 
Kinder – Pingui

Más kategóriába tartozik, ugyanis itt nem a piskóta tartja össze az egészet, hiszen a tejes rész egy csokimázat kapott, és ez hívatott egyben tartani az ízeket. Letisztult dizájn, Kinderre jellemző színvilág jellemzi. Tejes krémmel töltött csokoládé sütemény étcsokoládé bevonattal - szól a hivatalos elnevezés. Tejből 21, míg csokoládéból 20 százalékot kapunk, mindezt persze, csak akkor, ha sikerül kibontani, mert nálunk, a nyitófül feje, egész egyszerűen leszakadt.

Annak ellenére, hogy ránézésre nem túl vastag a csoki, egyértelműen ez az erősebb kutya, sokkal jobban dominál a tejnél - ez utóbbi teljesen a háttérbe szorul, és marad egy kesernyés, étcsokis jellege az egésznek. Ízlés kérdése, hogy kinek, mennyire jön ez be.

Creamfields – Milk Snack

Egy jól szituált majommal találjuk magunkat szemben - reméljük nem tükör van a csomagolásba építve. Számunkra nehezen összeegyeztethető a majom a tejszelettel, de láttunk ennél már cifrábbat is. Színes csomagolás, ami rendre vonzza az éhes tekinteteket, egészen ügyes. A Tesco alá tartozik. A leírásból megtudjuk, hogy van benne tejes töltelék 38 százalék, kakaós piskóta 34 százalék, kakaópor 1,4 százalék - és ezzel kifújt a részletezés. Ez egy új kategória mellesleg, a piskótás felépítés megvan, de ezt teljesen bevonták csokival, akár csak a Pinguit.

Illatra halovány csoki szökik fel a frissen bontott csomagolásból, de kóstolásnál ez is tompul. Nem túl intenzív, alig érezni pár kóbor csokis ízt benne. A tejes krém kicsit keményebb, de azért törni nem kell, szerencsére.


A NAGY KAKAÓTESZT! VAJON MELYIK A LEGFINOMABB? >>> 
Milfina - Milch Snack

Az ALDI sajátja, ami kapott egy elképesztően vidám tehenet a csomagolására, ami topmodelleket megszégyenítő fogazattal rendelkezik. Boldogságának miértje nem tisztázott, kicsit itt is illegális szereket sejtünk a háttérben, nem hiába az a napszemüveg, ugyebár. Nem teljesen alapfelszereltség, mivel kapott egy laza, kókuszos szórást is. Leírásból kiderül, hogy a kakaó 3,6%, a teljes tej 19%, a kókusztejpor 2%, a kókuszreszelék 2%-ban van jelen a koncepcióban, hogy nekünk is olyan boldogságot okozzon, mint a tehénnek.

Tetején pihen a reszelék, ez bontás után egyből látszik is. Jó masszív, könnyen vágható, érezhetően egyben van a szelet. Piskóta fogja közre a krémet, és az egészet csoki veszi körbe. A csoki nem túlságosan hivalkodó, viszont meglepő, hogy ilyen kevés kókusz, mennyire tudja uralni az ízvilágot. A piskóta jó puha, egészen rendben van.


Pilos - Milk break

Fehér-piros csomagolás, előbbi néha bugyirózsaszín irányba nyúlik, egészen érdekes párosítás. Nincsen túltolva a dizájn, egy hatalmas réten pihen a szelet, ami legalább jól láthatóan szeletelve van, így látszik, milyen összeállításra is számíthatunk. Étcsokoládés bevonat 23,2%, 1% kakaó, 6,7% joghurt, tejpor és még vagy ezer hozzávaló, mint, mondjuk, a méz.

Két egészen vékony piskótaréteg van, ami egy nála sokkal vaskosabb tejes krémet fog közre. A csokibevonó szinte leheletnyi rajta, pillanatok alatt töredezik, ahogy erőhatás éri. A csoki kicsit keserű, picit gagyi szaloncukor élményeket kelt, viszont a tejes töltelék nagyon jó. Megolvad, és megindul a folyékony, joghurtos irányba, ami nagyon jó.

Kinder – tejszelet

A kategória klasszikusa, a névadásért is, ez a termék felel. A csomagoláson fel van tüntetve, hogy sok tejjel és sok mézzel dolgoztak a gyárban. Egyébként a csomagolásról, semmi újat nem lehet elmondani, a piros és a fehér mágikus kombinációja, ami évtizedek óta változatlan. Ránézésre a piskótaréteg egy fokkal világosabb, mint az eddigi versenyzőknél, és a lapos, széles alkategóriában indul. Továbbá az is tisztán látszik, hogy a krém sokkal nagyobb arányban van jelen, mint a piskóta. Tejből egyébként 40 százalékot, búzalisztből 10,5 százalékot, mézből pedig 5 százalékot kapunk.

Ízre, elsőre, egy határozott citromos érzés kerít hatalmába, majd ezt váltja fel fokozatosan egy tejes, végül pedig egy mézes irány. Nagyon szép íve van egésznek, amihez a csokis piskóta egy minimális vokált biztosít csak. Összességében nagyon harmonikus.

Milkland – tejsnack

Egy gombszemű jegesmedve üldögél a tejszelet árnyékában, kilóó nyelvvel, akár egy jól lakott kutya, mellette egy csupor méz. Forgalmazza: Sz. Ignácné egyéni vállalkozó Siófokról. 43 százalék tej alkotja a lényeget, 5,4 százalék méz valamint 3,7 százalék joghurt csapódik még a szeletünkbe.

Világosbarna piskótarétegek között lapul a krém maga, egy gondolattal talán vastagabb a piskóta, mint az előző versenyző esetében. A citromos jelleg itt is érződik a krémen, viszont a méz, az valamerre eltűnt útközben, semennyire sem érezni a jelenlétét, pedig a kicsit több, mint 5% az nem is olyan kevés.

Sissy

Két vidám gyerekkel a hátán köszön be a piskóta szelet, mely egy tejfolyón úszik lefelé. Fehér-kék árnyalat uralkodik végig, a csomagolás egészen egyszerű, puritán dizájnján. Teljes tej tartalma 21,4 százalék, kakaópor 6 százalék és még némi tejpor, pontosan 1,5 százalék.

Egészen vastag piskótát kapott a szelet, amihez egy szolid tejtöltelék párosul, mondhatni rendes túlerőben van a csoki. A bevonó nem éppen hajszálvékony. Kóstolás után nem is kellett csalódni az előzetes megérzésekben, a tejes töltelék teljesen elvész, a csoki és a piskóta diadalmaskodik, aminek eredménye, hogy kifejezetten keserű lesz.

GYORS KAJA AZ AUTOMATÁBÓL: TESZTELTÜK A CSOMAGOLT CSOKIS CROISSANT-OKAT >>> 
Maxi King

A mezőny igazi punkja. A csokiréteg mogyoródarabkákkal vastagon borított - már, ha lehet hinni a csomagoláson lévő illusztrációnak. Egészen sok aranyozott rész van benne, ami a Kindernél kicsit furán hat. A töltelékben lesz elvileg AZ extra. Ő a király, ahogy a neve is mondja Maxi King. Hátoldalát vizsgálva megtudjuk, hogy tejcsokoládé a 28,5%, a tej 14,5%, a karamellás krém 11%, a mogyoró 10,5%.

Olyan, akár egy sün, a többihez képest. Igazi íz kavalkád. Egyszerre robban szánkba a tej, a mogyoró és a karamell íze, a csoki ezúttal megbújik ezek mögött, csupán másodhegedűs ebben a felvonásban. Legtovább a mogyoró tart ki benne, az íze hosszú másodpercekkel később is megtalálható szánkban. Összességében: ez teljesen más, mint egy átlagos tejszelet, így kár lenne hozzájuk mérni.

A PÖTTYÖS AZ ETALON? ITT A NAGY TÚRÓ RUDI TESZT! >>> 
Ítélet

Abban az esetben, ha a tejes élményre akarunk rámenni, akkor egyértelműen a Kinder Tejszelet az, amit a kosarunkba kell raknunk, töltelékének mennyisége magasan veri az összes másik versenyzőt. Piskóta oldalról közelítve a Pinguit kerüljük, mivel az ebben nincsen. Mindössze némi csokibevonó fogja össze a tölteléket.

A Maxi King inkább az egzotikusabb vonalat képviseli, mogyoródarabkái uralják az ízét, így nem feltétlenül volt jogos egyáltalán beválogatni a tejszelet-ligába.

A kerülendő csoportot a Sissy-féle csoda alkotja, egyedül, a piskóta száraz, cserébe a tejes töltelék is egészen rossz ízű.

Az ALDI-ban talált kókuszreszelékkel megtoldott szelet egészen kellemes, igaz, már ez is picit túllóg, de két üzlet átvizsgálása se segített abban, hogy legyen natúr verziónk így feladtuk és muszáj volt beérnünk ezzel.

A Monte még megkapta az ajánlott értékelést, nincsen kesernyés utóíze a kakaó miatt és tölteléke is kifejezetten kellemes, a Zott eltalálta ennek receptjét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss