Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejfölös meggyes pitetorta

105 perc
rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Tészta :
  • - 50 dkg liszt
  • - 12 dkg porcukor
  • - 1 tasak vaníliás cukor
  • - 20 dkg hideg margarin
  • - csipet só
  • - 1 tasak sütőpor
  • - késhegynyi szódabikarbóna
  • - kb 20 dkg tejföl
  • Töltelék :
  • - 2 ü meggybefőtt
  • - 3 ek cukor - vagy ízlés szerint
  • - 1 kk őrölt fahéj
  • - 3 ek étk. keményítő
  • - 1 dl meggylé
  • Krém :
  • - 3 dl tej
  • - 1 tasak vaníliás pudingpor
  • - 60 dkg tejföl + a kenéshez
  • - 10 dkg porcukor
  • - 10 g étk. zselatin
  • - 30 ml víz
  • továbbá :
  • - 10 dkg étcsokoládé, meggy, zöld marcipánmassza - a díszítéshez

Elkészítés

  1. 1. A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint és hozzáadunk annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Jól összegyúrjuk és legalább 40 percig hűtőben pihentetjük. 2. A töltelékhez a meggyet leszűrjük, egy lábasba tesszük, ezután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat. Feltesszük főni, majd besűrítjük a meggylében simára kevert keményítővel és kihűtjük. 3. A tésztát 3 egyforma gombóccá osztjuk, majd az egyik tésztagombócot enyhén lisztezett deszkán kb 3 mm - es lappá kinyújtjuk, amiből 8 cm - es csíkokat vágunk. A tésztacsíkok szélére hosszanti irányban elhelyezzük a meggyszemeket és óvatosan feltekerjük. Egy 20 cm - es tortaforma karimát sütőpapíros tepsire helyezünk és csiga alakban belehelyezzük a tésztahengereket, majd 190 °C - on, kb 20 perc alatt megsütjük. A kisült tésztát azonnal megkenjük 2 ek tejföllel. Így járunk el a másik két tésztagombóccal is. 4. A tejfölt egy gézzel bélelt szűrőben lecsepegtetjük. A tejben megfőzzük a pudingport a cukorral és amikor már langyosra hűlt hozzákeverjük, a tejfölt. A krémből félreteszünk kb 6 evőkanállal, a többihez hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és 3 felé osztjuk. Összeállítás : Egy tésztalapot tányérra helyezünk köré csatoljuk a tortakarikát és rásimítjuk a krémet, ismét tésztalap, krém, tésztalap, krém. Hűtőbe tesszük 1 - 2 órára amíg megdermed a krém, majd leválasztjuk a karimát, bekenjük a torta szélét a féltetett krémmel és durvára vágott csokoládéval, meggyszemekkel, marcipán levélkékkel díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek