Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejfölös-krumplis pogácsa

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3-4 evőkanál házi sertészsír
  • 2-3 dkg élesztő
  • 2 mokkáskanál só
  • őrölt fehérbors ízlés szerint
  • késhegynyi őrölt kurkuma
  • 2,5 dl tejföl
  • 2-3 közepes burgonya vagy maradék burgonyaköret (krumplipüré, petrezselymes burgonya)
  • A tetejére:
  • 1 egész tojás
  • reszet sajt vagy szemes kömény, szezámmag

Elkészítés

Elkészítés: A krumplikat meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, kicsit hűlni hagyjuk.

Közben egy tálba tesszük a lisztet, beleszórjuk a sót, a kurkumát, a fehérborsot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a zsírt, és 2 tenyér között morzsolva homogenizáljuk. Belekeverjük az összetört burgonyát és a tejfölt, majd jól kidolgozzuk a tésztát. Szükség esetén pici lisztet lehet még hozzátenni.

Lisztezett deszkára tesszük és meghajtogatjuk, 20 perces pihentetés után megismételjük a hajtogatást még kétszer, háromszor.

Végül a lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggató segítségével mintázzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk. Tepsire rakjuk 2 cm-re egymástól, tetejüket megkenjük a felvert tojással, és tetszés szerint teszünk rá rezselt sajtot, köményt, szezámmagot. A maradékot összegyúrjuk, és abból is készítünk pogácsákat.

Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon közel 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Megjegyzés

Szép réteges a tészta, napokig puha marad. Ebből a mennyiségből 60-70 db szokott lenni. Kurkuma helyett színezhető a tészta 2 db tojás sárgájával is.

A receptet és a fotót T.
- t.vica

Ezek is érdekelhetnek

Friss