Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejfölös krumpligombócleves

60 perc
bonyolult
átlagos
3 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A tejfölös krumpligombócleves elkészítéséhez a krumplit megpucoljuk, felvágjuk kisebb kockákra, majd puhára főzzük enyhén sós vízben.
  2. Amikor a krumpli puhára főtt, leszűrjük, és a levét félretesszük, mert később még szükségünk lesz rá. A főtt krumplit krumplinyomón átnyomjuk át, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Ezután hozzáadunk kb. 10 dkg lisztet, egy nagyobb csipet sót és a tojást, majd összegyúrjuk a tésztát. Közben, ha szükséges, apránként adunk még hozzá annyi lisztet, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény, és egy könnyen formázható tésztát kapjunk. Ezután a tésztából diónyi gombócokat formázunk, és félretesszük felhasználásig.
  4. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd mindkettőt apróra vágjuk. A zsírt felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk.
  5. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük a krumpli visszamaradt főzőlevével és a vízzel. Ezután ízlés szerint megsózzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, és főzzük kb. 10 percig.
  6. A tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kevés levessel, és kevergetve hozzáöntjük a leveshez, majd felforraljuk (közben megkóstoljuk, és ha szükséges utána ízesítünk).
  7. Amikor a leves újra felforrt, beletesszük a krumpligombócot, megvárjuk, amíg feljön a leves tetejére, majd pár perc alatt puhára főzzük, és frissen tálaljuk. 

Megjegyzés

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss