Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejfölös-fahéjas kelt sütemény

90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 12 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 40 dkg sima liszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 3 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 2,5 dl tejföl
  • 5-6 dkg porcukor (ízlés szerint)
  • 5 dkg mazsola
  • 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • A tetejére:
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához először 1 mokkáskanálnyi cukorral édesített kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a felfutott élesztőt, és a maradék tejjel jól összegyúrjuk. Mikor a tészta nagyjából összeállt, hozzádolgozzuk a langyos vajat. Lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk. Addig dagasztjuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos nem lesz. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejfölt kikeverjük a porcukorral. A mazsolát leöblítjük és lecsepegtetjük.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is.

Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal vagy egy kis pohárral kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül 1 centis peremet hagyunk. Az így kiképzett fészkekbe 1-2 evőkanálnyi édes tejfölt teszünk, és ízlés szerint kirakjuk mazsolával vagy meghintjük őrölt fahéjjal, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, a tészta szélét lekenjük tojássárgájával.

Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Mikor elkészültek a sütemények, rácsra téve hagyjuk hűlni.

Megjegyzés

Ezt az egyszerű és olcsó süteményt nagyon könnyű elkészíteni, még egy kezdő háziasszonynak is. Nagyon kevés hozzávalóból, nagyszerű süteményt varázsolhatunk. Arra kell odafigyelni, hogy a kelt tésztát rendesen ki kell dolgozni, jól be kell dagasztani, amihez ma már segítségül hívhatjuk a modern konyhai technikát, mint például a kenyérsütőgépet, tálas vagy kézi mixert, aminek a dagasztó karjával tökéletes munkát végezhetünk. Ezeknek a segítségével sok időt és energiát megspórolhatunk, így nagyobb kedvünk lesz gyakrabban készíteni kelt tésztás finomságokat. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss