Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejfölös-burgonyás pogácsa baconnel

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 10 dkg húsos bacon
  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg tejföl
  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 csomag száraz élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 0,5 dl napraforgóolaj
  • A tetejére:
  • 1 db tojássárgája
  • köménymag, szezámmag, nagy szemű só
  • magkeverék

Elkészítés

Elkészítés: A bacont apró kockára vágjuk, serpenyőben pirosra sütjük, majd szűrőkanállal kivesszük a zsírból, félretesszük.

A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: először az olajat, majd a főtt, áttört burgonyát, a tejfölt, a langyos vizet, a sót, a cukrot, a lisztet és a tetejére pedig az élesztőt. Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz. A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasztjuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon néhány mozdulattal óvatosan átdolgozzuk, majd 5 percig hagyjuk pihenni.

Miután pihent, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, és elosztjuk rajta a sült baconkockákat. A két szélét középre hajtjuk, hogy összeérjenek, majd alulról felhajtjuk és felülről pedig lehajtjuk a közepére, így négy réteget kapunk. 10 percre letakarjuk, és hagyjuk pihenni. Még egyszer megismételjük ugyanígy a hajtogatást, majd 1 centi magasra nyújtjuk, a tetejét kissé bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket lekenjük 1 tojássárgájával, ízlés szerint megszórjuk köménymaggal, magkeverékkel, szezámmal, nagy szemű sóval. Hagyjuk 15-20 percig kelni, mielőtt a sütőbe tesszük.

Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 25-30 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss