Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejfakasztó teák szoptatós kismamáknak

A baba számára az anyatej minden cseppje nagy kincs. A csodálatos táplálék mennyiségének növelésében bizton számíthatunk a gyógynövényekre. Hogy pontosan melyikekre, mindjárt kiderül?

A szoptatás időszakában igen hasznos, tejelválasztást serkentő teakeverékek egész sora kapható gyógyszertárakban, bioboltokban és drogériákban. Hatásosságukat népgyógyászati tapasztalatok igazolják. Az összetevők között szerepel az ánizstermés, az édesköménytermény és a citromfű, melyek az anyatejes táplálás elősegítése, az anyatej mennyiségének növelése mellett a baba-mama emésztési zavarainak enyhítésére, a teltségérzetre, szélgörcsökre is megoldást kínálnak.

Ezekből a gyógynövényekből magad is elkészítheted a teakeveréket. Minden összetevőből vegyél azonos mennyiséget, keverd össze, és jól lezárt fémdobozban vagy üvegben tárold. Napi 2-3 evőkanálnyi keveréket forráz le 1-1,5 liter vízzel, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Szoptatások között mindig kortyolj el egy-egy csészényi langyos teát.

 
Ánizs

A különleges illatú ánizs csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény. A szoptatós anyák évszázadok óta a tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják.


Édeskömény

Fűszernek a "vulgare", vagyis közönséges változatát használjuk, melynek termése éréskor sötét színű, kissé csípős ízű. A nem csípős, hanem édeskés ízű terméseket hozó "dulce" variáns - amit római köménynek ismerhetünk -  gumót is képez ellentétben a közönséges változattal. Gumója energiában szegény, de vitaminban (A, B1, B2, C) gazdag, ezen kívül ásványi sótartalma (kalcium, vas, magnézium és foszfor) jelentős, magja pedig magas illóolaj tartalmú.

Az édeskömény a legjobb puffadásgátló növényünk. Emellett vizelethajtó, étvágyjavító, tejelválasztást elősegítő teák készítésére használják. A magjából készült illóolaj enyhe görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, keringésjavító, méregtelenítő.


Citromfű

Hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek. Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőnek is kiváló. Szerepe van a depresszió oldásában.

Gyomorsavtúltengés, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismeretes még szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is.


Több folyadék!

A szoptatás megemeli az anya folyadékigényét, mivel a tejképződéshez többletfolyadékra van szüksége a szervezetnek. Ezért figyelj oda az állandó folyadékpótlásra, amire a legideálisabb a szoptatós teák mellett a szénsavmentes ásványvíz vagy a cukormentes gyümölcslevek fogyasztása.


Érdekesség

1990. augusztus elsején 32 ország kormánya és 10 ENSZ-alszervezet írta alá Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról elnevezésű dokumentumot. Augusztus 1-jét így a szoptatás világnapjának nyilvánították.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A legcsodálatosabb élelem >> 

Hogyan étkezzen a szotatós kismama? >>

Ezek is érdekelhetnek

Friss