Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejespite sárgabarackkal

default user icon
MME
A tejespite azon desszertek közé tartozik, amire egy kezdő is azt mondaná, hogy ez valóban egyszerű, tehát bátran nekivághatok, nagy kár nem érheti az embert, nem megy rá a havi kosztpénz, illetve nem kell vele órákat pepecselni.

Azért jó, ha tudja az ember, hogy az egyszerű dolgok is rejtenek rafinériát, és bizony némi tapasztalat és gyakorlat is kell hozzá. A tejpiténél tulajdonképpen - ha a masszánk csomómentes - már csak a sütés lehet az a munkafázis, ami odafigyelést igényel.

Általában a fő probléma az, hogy a külső része megég, a belseje pedig nyers marad a piténknek, ezért nem árt, ha tudjuk, hány fok van a sütőnkben. Persze nem lehet mindenkinek légkeveréses, digitális kijelzős, intelligens sütője, ami ráadásul rozsdamentes, derékmagasságban van, érintőgombos és jelez, ha a beállított sütési idő lejárt. Ne essünk pánikba, ma már nem jelent gondot olyan kiegészítőket kapni, mint a maghőmérő, ami bírja a sütést, vagy olyan időmérő, amit egyszerűen felhúzunk és csörög, ha lejár az idő és tennünk kell valamit a sülő étellel. Ezeket nagyobb bevásárlóközpontokban vagy edény szaküzletekben beszerezhetők.

Tejespite zöldteás-citromfüves sárgabarackkal

Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg cukor
20 dkg liszt
1 liter tej

vaj és liszt a forma kikenéséhez

A raguhoz:
20 dkg sárgabarack
1 evőkanál cukor
4 cl mézes barackpálinka
1 szál thai citromfű
1 dl zöldtea

Elkészítés: A sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk, a magokat kiszedjük. A citromfüvet hosszában 4 részre vágjuk, felfűzzük rá a barackokat. Egy serpenyőben a cukrot barnára karamellizáljuk, hozzáöntjük a teát és a barackpálinkát, és amikor a felét elfőtte, beletesszük a baracknyársakat, és kb. 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik a szaftja.

A pitéhez a tojásokat a cukorral és pici sóval habosra keverjük, a lisztet átszitáljuk és hozzákeverjük, majd lassan hozzáöntjük a tejet folyamatos keverés mellett, hogy sima masszát kapjunk. A formát kivajazzuk, lisztezzük, beleöntjük a tésztát, és előmelegített sütőben 160-180 fokon kb. 60-80 perc alatt megsütjük.

Felkockázzuk a pitét, a barackot mellé tesszük a tányérra, és kicsit meglocsoljuk a szafttal.

Mivel a tejespite egyszerű, semlegesebb ízű, jól kiegészíthető egyéb ízekkel. Keverhetünk bele aszalt gyümölcsöket, adhatunk hozzá fűszereket.

Először Szegeden egy halászcsárdában készítette a fenti receptet Faragó Sándor mesterszakács, a költemény neve: Szatymazi sárgabarackos tejespite. Mivel népi ételről van szó, amit inkább a szegényebb réteg készített magának, csárdák étlapjain még ma is megjelenik.

Persze ne felejtsük el hasonszőrű társait: a palacsintát, a császármorzsát, a vargabélest vagy az óriás túrógombócot sem. Kedvet kap az ember, írás közben megjön az étvágy… Üres gyomorral szigorúan tilos ételekről beszélni, álmodozni vagy bevásárolni menni, mert a fokozódó éhségtől nem lehet objektíven gondolkozni. :) Úgyhogy írok is nektek egy extra gold túrógombóc receptet, ráadásképp. :) Fontos, hogy a hozzávalókat pontosan mérjük ki. Hallgassatok rám, vegyetek digitális mérleget, 3-7 ezer forintért megéri beruházni!

50 dkg tehéntúró
7 dkg gríz
3 db tojássárgája
2 dkg vaj
1/2 citrom héja
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukor

A hozzávalókat homogén masszává keverjük, 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük, majd gombócokat formázunk belőle, és 15 percig főzzük gyöngyöző vízben.

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss