Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejberizs fűszeres meggyöntettel

45 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 15 dkg rizs
  • 60 dl rizstej
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg magozott meggy (fagyasztott)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • fél tk őrölt szegfűszeg
  • 2 ek kókuszreszelék

Elkészítés

  1. Az átöblített rizst lábasba tesszük, felöntjük1,5 dl forró vízzel, és nagy lángon, addig főzzük kevergtve, amíg az összes víz elpárolog.
  2. A rizshez öntjük a rizstejet, 3 ek kristály- és a vaníliás cukorral ízesítjük, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a rizs magába szívja az összes folyadékot, és megpuhul. A főzés végén folyamatosan kevergetjük, hogy ne égjen le az alja. A kész tejberizst 4 db pohárba adagoljuk, és hagyjuk kihűlni.
  3. A meggyet egy kis lábasba tesszük, meghintjük a megmaradt cukorral, továbbá az őrölt fűszerekkel, és puhára pároljuk. Végül a tejberizs tetejére kanalazzuk, és a kókuszreszelékkel megszórva tálaljuk.
A rizsital úgy készül, hogy a rizst megőrlik, majd bő vízben pépesre főzik. A rizskeményítő fermentálása során jön létre az italra jellemző enyhén édeskés íz. A leszűrt főzetet növényi olajjal dúsítják, hogy elérjék a megfelelő állagot. Ezután kerülhet még bele ízesítő, illetve stabilizátor. A natúr változatok vizet, rizst, napraforgóolajat és egy kevés sót tartalmaznak. 100 ml rizsitalban kb. 50 kcal van. Nem habosítható, de jól illik tejberizshez, smoothie-khoz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss