2 ek barnacukor (ez attól is függ, mennyire érett a körte)
1 csomag vaníliás cukor
1 ek citromlé
1/2 mk őrölt gyömbér
1/2 mk őrölt fahéj
1/2 mk őrölt szerecsendió
1/2 mk keményítő
Elkészítés
Egy lábasban felforraljuk a vizet és a tejet, majd hozzáöntjük a rizst is. Sózzuk, cukrozzuk és alacsony lángon készre főzzük. Az utolsó 10 percben elzárhatjuk alatta a tüzet, elég ha a saját gőzében párolódik készre.
A körteraguhoz a meghámozott, kicsumázott, kb. 1x1-es kockákra vágott körtét, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és a fűszereket egy lábosba öntjük, hozzáadunk fél bögre vizet és fedő alatt összefőzzük. A cél, hogy a folyadék mennyisége csökkenjen és a körte jól megpuhuljon, de még picit roppanjon.
Kóstoljuk meg és fűszerezzük még ízlés szerint, ha igényeljük. Ha túl vizesnek ítéljük meg az állagát, javíthatunk rajta pici keményítőt belekeverve.