Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tehéntej, gabonatej vagy magtej: most akkor melyiket igyuk?

Fogyókúra, érzékenység vagy vegán étrend egyaránt magyarázhatja, miért kérnek egyre nagyobb helyet maguknak a különböző növényi tejek az üzletek polcain, és miért döntenek sokan úgy, hogy szakítanak a jó öreg tehéntejjel. Ezért összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a tejekről és a legismertebb tejhelyettesítőkről.
A tehéntej

Még a szakemberek is vitáznak arról, hogy a tej "élet, erő, egészség" vagy pedig árt a szervezetnek. Az biztos, hogy rengeteg hasznos tápanyag van benne, ami miatt a legtöbb dietetikus kifejezetten javasolja a napi 1-2 pohár tej vagy az ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását. Napi kalciumszükségletünk 800 mg körül van, aminek egy 3 dl-es pohár tej nagyjából a harmadát fedezi. És bár kalciumot sok más élelmiszer is tartalmaz, a tej azért is az egyik legalkalmasabb kalciumforrás, mert ebben a formában a szervezet nagyon könnyen hasznosítani tudja. A kalcium bevitelét ugyanis a laktóz, a fehérje, és a D-vitamin is segítik, amelyek mind megtalálhatóak a tejben.

A 3 LEGEGÉSZSÉGESEBB TEJTERMÉK A VILÁGON >>> 

A tejfehérje az egyik legideálisabb aminosavforrás. Kétféle fehérjetípus található bennne, a kazein és a tejsavó, mindkettő igen népszerű a sportolók körében, mivel segítenek a sovány izomtömeg építésében és javítják az anyagcserefolyamatokat, így fogyókúra közben is gátolják az izmok lebomlását. A tej energiatartalma viszonylag magas, 1,5%- os tej esetében 1 deciliteré 44 kcal körül van. (A 2,8 %-os tejé 56, míg a 3,5 %-osé 62 kcal/100g)

MUSZÁJ MEGVENNI AZ EREDETIT? ITT A NAGY TEJSZELETTESZT! >>> 

Sokan nehezen emésztik meg a tejet, aminek az az oka, hogy felnőttkorban a tej megemésztésének képességével mindössze az emberiség csupán 35 százaléka rendelkezik. A többiek esetében, - akik nem tudják előállítani a laktáz nevű enzimet - a tej emésztetlenül jut a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok dolgozzák fel puffadást, hascsikarást okozva.

Fontos: a laktózérzékenység nem azonos a tejallergiával, ami a tejben lévő fehérje iránti intoleranciát jelenti. Aki a tejfehérjére allergiás, annak sajnos a ma már nagy választékban kapható laktózmentes termékek sem jelentenek megoldást.

AZ 5 LEGJOBB TEJES DESSZERT, AMIT EL KELL KÉSZÍTENED! >>> 

Gabonatejek

Ezek az egyébként otthon is egyszerűen elkészíthető italok az illető gabonaféle turmixolásával, és víz hozzáadásával készülnek. Ehhez jön a hozzáadott édesítőszer vagy cukor, só, vitaminok és ásványi anyagok, valamint esetenként növényi olaj. A legelső és legelterjedtebb gabonatej a szójatej volt, ami magas fehérjetartalma miatt az egyik legalkalmasabb tejpótló, ráadásul vasban is gazdag. A kávémániásoknak külön öröm, hogy a szójatejből lehetséges tejhabot készíteni a capuccinóhoz, ami nem mondható el sok más növényi tejről. A drogériákban és bioboltokban ma már lehet kapni rizs és zabtejeket is különféle ízesítésekben. Ezek általában magas rosttartalommal bírnak, ami jó az emésztésnek, viszont önmagukban kevés kalciumot tartalmaznak, ezért utólag dúsítják őket vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

NE VEGYÉL BOLTIT! KÉSZÍTS KÓKUSZTEJET EGYSZERŰEN, HÁZILAG - VIDEÓ >>> 

Otthon készíthetünk magunknak köles vagy tönkölyitalt is, ezek magas E- és B-vitamin tartalmuk miatt hasznosak. Mind a gabona, mind a magtejek esetében arra érdemes odafigyelni, hogy lehetőleg a hozzáadott cukor nélküli változatot vegyünk.

A NAGY TEJFÖLTESZT! 3 TERMÉK IS VERI A MEZŐNYT >>> 

Magtejek

A tejhelyettesítő italok másik kedvelt típusai a magtejek. Ezek valamilyen olajos mag őrleményéből, víz és cukor hozzáadásával készülnek. A leggyakoribbak a mandulából, mogyoróból vagy kesudióból készült tejek. Ezek ásványianyag és D-vitamin tartalma magasabb, mint a gabonatejeké, és a bennük található zsírok összetétele is kedvezőbb, annak ellenére, hogy a nevüket adó magot jellemzően nem túl nagy mennyiségben tartalmazzák.

Egy liter mandulatej mandulatartalma a legtöbb típusnál mindössze 2% körüli. Ugyanakkor házilag is elkészíthetőek, még ha nem is olyan egyszerűen, mint a gabonatejek. Szükséges hozzá egy nagy teljesítményű turmixgép, amivel az adott olajos magvat pépesre turmixolhatjuk. Így rajtunk múlik, hogy miből mennyi kerül bele.

ÍGY KÉSZÍTS FINOM, ÉDES, HÁZI RIZSTEJET - VIDEÓ! >>> 

ÍGY KÉSZÍTS SZUPEREGÉSZSÉGES ZABTEJET HÁZILAG 50 FORINTBÓL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss